Magazin

Doktor u Srbiji za devojčicu traži 500, za dečaka 800€

Porođaj u državnim bolnicama u Srbiji je besplatan isto kao i epiduralna anestezija i sve ostale medicinske procedure vezane za zdravstvenu negu trudnica i porodilja.

Međutim, prema iskustvima žena koje svedoče na Instagram stranici Mama iz fioke taj besplatni porođaj može da košta i 1000 evra, a posebna zanimljivost vezuje se za jednog lekara koji porađanje muškog deteta ceni čak 300 evra više od carskog reza kojim se rodi devojčica.

Na Instagramu “Mama iz fioke” nedavno su brojne žene iz cele Srbije podelile svoja nimalo prijatna iskustva o tome koliko su novca davale lekarima i sestrama kako bi porođaj prošao dobro ili kako bi dobile epidural. U pitanju nisu privatne zdravstvene ustanove, već državna porodilišta u kojima bi, uz zdravstvenu knjižicu, trebalo da sve bude – besplatno. Ali očigledno, daleko od toga da jeste.

mama-iz-fioke-porodjaj-mito-1
Foto: Foto: Shutterstock, Instagram / Nova.rs

Jedna od brojnih ogorčenih mama govori da su joj u jednom beogradskom porodilištu tražili oko 150 evra za babicu i epidural, dok se epidural od takođe 150 evra u drugom porodilištu u Beogradu dogovara u kancelariji nekoliko dana unapred. Mama iz Sombora kaže da u tom gradu carski rez na zahtev košta 500 evra, a prirodni porođaj 150 evra.

Jedna mama priznaje kako je doktora pre porođaja častila, mada nije tražio, ali im je rečeno da ga treba častiti. Tu je i porodilja kojoj je rečeno da je doktor u Beogradu tražio 300 evra plus 150 evra za epidural koji se ne plaća, plus 100 evra za babicu.

U svemu tome izdvajaju se navodi kako jedan doktor u unutrašnjosti Srbije ima utvrđenu tarifu, koja doduše s godinama raste, a koja, da sve bude gore, nije ista za dečake i devojčice – za žensko dete cena je 500 evra, a za muško skoro 800.

Osim ovih priča o kojima se decenijama zna, ali uglavnom ćuti, ima i porodilja koje su prošle dobro bez dodatno plaćenog dinara. Ima i onih koje su svojevoljno častile lekara, recimo, posle carskog reza, jer “red je da se časti”, piše Nova.

mama-iz-fioke-porodjaj-mito-2
Foto: Foto: Shutterstock, Instagram / Nova.rs

Ipak, suštinski problem je što ima previše onih koje znaju da moraju da plate, koje se boje da, ako se lekaru i sestrama ne tutne novac, pitanje je kako će teći porođaj, da li će epidural davati iskusni anesteziolog ili će se, kako kažu, na njima vežbati studenti, da li će se lekar koji je vodio trudnoću uopšte pojaviti na porođaju, šta ako nešto krene po zlu…

I onda se ispostavi da porođaj koji treba da bude besplatan može da košta i do 1.000 evra. Nedopustivo, neverovatno, poražavajuće, ali nažalost i te kako prisutno u Srbiji.

Nasilje na porođaju: Mrzim kad dođu debele krave da se otele!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Svi vi koji plaćate, najpre je trebalo da odete u policiju i preuzmete označene novčanice. Takvi lekari treba da se trajno sklone iz službe. Ali pošto većina radije plaća, nego da ih prijavi, oni neka se bogate a vi plaćajte opet.
    -I što se, onda, žalite? Taj deo priče mi nije jasan.

131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link