Novi Sad

Marinu Abramović koja gleda u magarca Novi Sad je platio 80.000 evra?

Na društvenim mrežama je eksplodirala informacija po kojoj je Muzej savremene umetnosti u Novom Sadu, navodno, otkupio prava prikazivanja perormansa Marine Abramović za 80.000 evra.

Sledeća stvar koja šokira tiče se samog performansa, u kojem umetnica sat vremena pilji u magarca.

Da, magarca…

Riječ je o delu Ispovijest (Confession), a postavlja se pitanje, kako će delo Marine Abramović, koje je “nabavio” Muzej savremene umetnosti iz Novog Sada, doprineti kulturnom životu grada?

O čemu se u stvari radi u ovom performansu?

Naime, kako je opisano, ispovest se usredsređuje na šokantne anegdote umetnika.

Telo koje je podvrgnuto fizičkom iscrpljivanju ostaje nepokretno u ovom videu (video je inače sklonjen sa Jutjuba). Pažnja se tako prebacuje sa fizičke na psihološku oblast.

Iako ne govori, Abramović nam, navodi se, daje uvid u njenu problematičnu prošlost. Sećanja na njeno detinjstvo pojavljuju se kao tekst uz dno ekrana dok kleči pred magarcem.

Oni stoje licem u lice kroz čitav komad.

U Srbiji vlada opšta besparica, ima mnogo gladne dece, ali ipak, video u kome Marina Abramović nepomično 60 minuta sedi i bez zvuka fiksira magarca koji stoji ispred nje, plaćen je više od 100.000 američkih dolara.

Valja naglasiti da je još u januaru ove godine, Muzej “posle dugih i teških pregovora”, ali uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i premijerke Ane Brnabić, postigao dogovor sa umetnicom o organizaciji njene retrospektivne izložbe.

Takođe, ovo nije novi performans Marine Abramović, ali po svemu sudeći, građani i dalje ne mogu da se “opasulje” i poveruju, da gledanje u magarca vredi tolike novce.

“Nek kaže sad neko da Srbija ne neguje kulturu… Ovde smo jedini magarci mi”, zaključuje se u tekstu.

Njen nakit osvaja svetsku modnu scenu

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

559 Shares
559 Shares
Share via
Copy link