Magazin

Bila je najlepša žena jugoslovenskog rokenrola, završila je kao beskućnik i umrla sama i zaboravljena

Margita Stefanović
FOTO: BOLEUNDMAJA / YOUTUBE

Margita Magi Stefanović je deo beogradskog boemsko-umetničkog kruga, kome su pripadali i ostali članovi EKV-a. Magi je bila umetnička duša, školovana pijanistkinja i kompozitorka.

Jugoslovenska rok heroina bila je jedna od najlepših muzičarki sa ovih prostora, koja je umrla u najvećem siromaštvu.

-U  mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života- tvrdila je jednom prilikom Magi.

U Srednjoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“, zajedno sa Ivom Pogorelićem, maturirala je kao najtalentovanija pijanistkinja, nakon čega je dobila poziv za nastavak obrazovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi.

No, sjajnu priliku odbila je zbog majke, kojoj se nije svidela ideja da Magi u tim godinama ode od kuće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @decakizvode_

Margita je nastavila da istražuje život, svirala je klavir i upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Diplomirala je 1982. godine i upravo se tada, zajedno sa svojim momkom Srđanom Vejvodom, sve više zagrejavala za beogradsku andergraund scenu pa je krenula u potpuno drugom smeru.

Svestrana i harizmatična Magi

U proleće iste godine preko svog rođaka, gitariste Gagija Mihajlovića upoznala je Milana Mladenovića, a ubrzo nakon toga na jednoj od proba tadašnje grupe “Katarina II” pozvana je u bend u kojem je ostala sve do kraja 1994. godine, odnosno do Mladenovićeve smrti, koja je, ujedno, označila i kraj postojanja pravog EKV-a.

Istovremeno je učestvovala u stvaranju albuma mnogih jugoslavenskih bendova, među kojima su i „Karlowy Vary“, „Elvis J. Kurtović & His Meteors“, „Van Gogh“ i „Babe“. Komponovala je muziku za filmove „Prvi put s ocem na jutrenje“, „Vera Hofmanova“, „Povratak Vuka Alimpića“, „Plavi plavi“, a učestvovala je i u pozorišnim produkcijama „Klasni neprijatelj“ i „Tri sestre“.
Na poziv reditelja Gorana Markovića, oprobala se i kao glumica 1985. godine u ulozi Dragane u filmu „Tajvanska kanasta“.

Poslednji rad

Nakon Mladenovićeve smrti, nastavila je da svira u bendu „Kurajberi“ te gostovala na albumima „Glisersa“, „Ziona“ i „Direktora“, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EQV i objavila album pod nazivom „Ti si sav moj bol“, inspirisan poznatom pesmom „Ekatarine Velike“.

Za klavijaturama je nastupila i na nekoliko unplugged koncerata „Električnog orgazma“, a njen poslednji rad vezan je za pozorišnu predstavu „Kaput mrtvog čoveka“ iz 2002. godine.

Bila je pokretačka snaga benda

Sve njene uspehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju.

Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života, bila je još jedan neuspeli pokušaj pa je po povratku kući povukla nove teške poteze.

Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i osamljena, poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u Borči, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu.

Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

Otišla je tiho

Margita Stefanović smeštena je u avgustu 2002. na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je preminula 18. septembra.

Imala je 43 godine i bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Pre nje, 25. septembra 1992. godine umro je bubnjar Ivica Vidović, koji je, prema Vikipediji, prva registrovana HIV pozitivna osoba u bivšoj Jugoslaviji.

Od raka pankreasa 5. novembra 1994. preminuo je frontmen Milan Mladenović, srčani udar 13. oktobra 1998. bio je koban za basistu Bojana Pečara, dok je bubnjar Dušan Dejanović 2000. godine izgubio bitku za život, takođe od posledica AIDS-a.

Šest godina posle njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića „Vrati unatrag“ javnosti je prvi put potvrđen i podatak da je, zbog intravenoznog korišćenja narkotika, i Magi bila zaražena HIV-om, pisao je ranije „Avaz“.

Izvor:Blic

Sonja Savić je omrznula Beograd zbog njega, a legenda kaže da je prvi oboleli od AIDS-a u Jugoslaviji

501 Shares
501 Shares
Share via
Copy link