Magazin Putovanja

Upoznajte sveta mesta: 5 najpoznatijih manastira Crne Gore

Crna Gora omiljena je lokacijama brojnim turistima. Pored bogate ponude letovališta koja se nalaze na Jadranskoj obali turisti u njoj rado posećuju čuvena svetilišta.

Postoji veliki broj crnogorskih manastira koji rado dočekuju svoje posetioce. Religiozne građevine čekaju vas u koji god deo zemlje da se uputite, a sami manastiri jesu mesta na kojima se dosta može saznati o kulturni i istoriji naroda koji su živeli ili još uvek žive na tim prostorima. U nastavku teksta predstavljamo vam 5 manastira koje ne smete propustiti. 

Manastir Nemanjića u blizini obale mora

Iznad obale mora u blizini Petrovca, sakriven iza starih maslinjaka nalazi se manastir Reževići. Po verovanjima još je u stara vremena ovo mesto bilo jedno od centara paganskih hramova. Ime je dobio po reci koja izvire u blizini, ali i teritoriji koje je naseljavalo staro pleme Reževići.

U sastavu samog manastira nalaze se tri manje crkve. Prema predanju crkvu Uspenja Presvete Bogorodice sagradio je Stefan Prvovenčani još u 13. veku, crkva Svetog Arhiđakona Stefana čija se gradnja povezuje sa carom Dušanom i 1351. godinom, dok je iguman Nikodim Vuković podigao 1770. godine crkvu posvećenu Svetoj Trojici.

Manastir je više puta kroz vekove bio razaran i pljačkan. Od sačuvanih dragocenosti u njemu se danas između ostalog nalaze ikona Presvete Bogorodice iz 1693. godine, Četvorojevanđelje iz 1835. godine i veliki litijski krst iz 1850. Zbog svog značaja koji ima za kulturu i istoriju naroda manastir Reževići nalazi se na spisku kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore i pod zakonskom je zaštitom.

Manastir braće Sokolović

Izvor: ©istankov via Canva.com

U srednjovekovnoj župi Piva, nadomak gradskog naselja Plužine nalazi se manastir. Ovaj manastir, koji je izgrađen nadomak istoimene reke, posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice.

Zanimljiva je činjenica da je podignut između 1573. i 1586. godine, u jeku vladavina Osmanlija na ovim prostorima. Tadašnji Mitropolit Hercegovački Savatije Sokolović, brat čuvenog Mehmeda- paše Sokolovića, dobio je dozvolu za izgradnju ovog manastira. O tome svedoči i freska koja se nalazi pored južnih vrata.

Na njemu se nalazi lik koji podseća na Mehmeda- pašu Sokolovića koji u rukama drži model crkve i očigledno ga predaje Savatiju koji je prinosi Bogorodici. Baš kao što je prikazano Mehmed-paša može se smatrati zaslužnim za nastanak ovog manastira. Budući da je pomogao u izdavanjem dozvola za gradnju manastira ali i što je finansijskim sredstvima pomagao u njegovoj izgradnji.

Mesto koje čuva najveće hrišćanske relikvije

Cetinje je jedan od glavnih duhovnih i kulturnih centara Crne Gore. Jedan od najznačajnijih manastira nalazi se upravo u ovom gradu, po kome je i dobio ime Cetinjski manastir.

Manastir je posvećen rođenju Bogorodice, a sazidao ga je 1484. godine Ivan Crnojević, vladar nekadašnje teritorije Zete. Ovo mesto je dugi niz godina bilo sedište crnogorskih vladara, a danas predstavlja središte crnogorske mitropolije. 

Njegova važnost za sve hrišćane ogleda se u vrednim relikvijama koje se čuvaju u Cetinjskom manastiru. U riznici nalazi se bogata zbirka predmeta koja datira iz različitih perioda, neki od predmeta izrađeni su od plemenitih metala i dragog kamena.

U njemu se nalaze i mošti Svetog Petra Cetinjskog, desna ruka Jovana Krstitelja koja je krstila Isusa Hrista i čestica Časnog krsta na kome je bio razapet Isus Hrist. Cetinjski manastir čuvar je i krune kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjić, kojom je 1910. godine krunisan i Nikola I Petrović Njegoš. Ako se nađete u Cetinju morate posetiti manastir koji predstavlja najveće religijsko i duhovno blago Crne Gore.

Manastir koji čuva ikona Bogorodice

Osim što je savršen izbor za letovanje u Crnoj Gori, Herceg Novi je grad koji u sebi čuva mnoge građevine izuzetne lepote. Manastir Savina nalazi se u mediteranskom delu Crne Gore, tačnije u prelepom Herceg Novom.

Veruje se da je sam Svet Sava, prema kome je i manastir dobio ime, osveštao temelj na kojem se nalazi današnji manastir. Manastirski kompleks Savina sastoji se iz tri dela, Mali hram Uspenja Presvete Bogorodice, Veliki hram Uspenja Presvete Bogorodice i hram Svetog Save. Iako se ne može tačno utvrditi godina kada je nastao ovaj manastir u crnogorskom gradu Herceg Novi, veruje se da su početni radovi na manastiru rađeni još daleke 1030. godine. 

Međutim, manastir kakav danas poznajemo svoje oblike poprimio je nešto kasnije, tek u 15. veku. Za konačan začetak monaškog života u manastiru i vreme njegove potpune obnove uzima se sredina 18. veka.

Najznačajnije blago manastira jeste ikona Presvete Bogorodice, koja se čuva u njemu. Prema legendi upravo je ova ikona sačuvala manastir od sigurnog razaranja. Nakon molitve nad njom preko noći je usledila oluja u kojoj je grom pogodio jednu od mletačkih lađa, tako je manastir spasen zahvaljujući čudotvorne ikone Bogorodice.

Najposećenije svetilište Crne Gore

Manastir Ostrog može se uvrstiti u jedno od najpopularnijih mesta hodočanika širom sveta. Smešten je na 900 metara nadmorske visine u opštini Danilovgrad. Veruje se da je manastir osnovan namerno na nepristupačnom terenu kako bi izbegao bilo kakvu tursku invaziju.

Ono što vernike svih religija širom Balkana, Evrope ali i sveta dovodi na ovo mesto jesu čudotvorne moći koje se vezuju za Vasilija Ostroškog. Ostrog se sastoji od Gornjeg i Donjeg manastira. Gornji manastir sastoji se od crkve Vavedenja Presvete Bogorodice u kojoj počivaju mošti Vasilija Ostroškog i tu se nalazi crkva posvećena Svetom krstu.

Donji manastir se sastoji od velikog monaškog imanja u kojem se nalaze šume i obradiva zemlja. U centru kompleksa Donjeg manastira nalazi se crkva Svete Trojice, zadužbina ostroškog arhimandrita Josifa Pavićevića. 

Manastir je daleko poznat po čudima koja se i danas dešavaju vernicima koji su ga posetili. Prvenstveno lokacija manastira i njegova izgradnja u ogromnoj steni je neverovatna, budući da je izgrađen u 17. veku. Prema predanjima duh Svetog Vasilija Ostroškog isceljuje ljude na isti način kao što je i Isus Hrist činio čuda.

Prema tradiciji hodočašća svi koji se odluče za taj čin moraju bosi hodati 3 kilometara, od Donjeg do Gornjeg manastira. Zatim se hodočasnici moraju pomoliti Svetom Vasiliju Ostroškom pre ulaska u crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice.

Uverite se zašto sve više turista obilazi prelepe manastire u Crnoj Gori. Detaljniji pregled manastira kao i kako doći do njih možete naći na blogu – Manastiri u Crnoj Gori. Posetite ova mirna mesta i saznajte nešto novo o njima.

Crna Gora raskida ugovore o izgradnji malih hidroelektrana

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
24 Shares
Share via
Copy link