Magazin

Atletičarka grb na zastavi CG nazvala “kokoškama”, tražila oproštaj, pa doživela ozbiljan udarac

marija-vukovic
Foto: Printscreen

Marija Vuković, crnogorska atletičarka, već uveliko trpi posledice svoje nepromišljene izjave, a sada je dobila novi udarac.

Vuković je za dvoglavlog orla koji je ponikao iz grba Crnojevića i nekadašnje Srpske despotovine rekla da je „kokoška na zastavi“.

Atletičarka se je odmah izvinila zbog uvrede hiraldičkog simbola države, ali će posledice trpeti još dugo jer je predlog za bude proglašena za najbolju sportistkinju Cetinja sada povučen.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković vratio je komisiji na ponovo odličivanje nakon što je ona predložena za najboljeg sportistu u 2023. godini, prenosi Nova.

Zahtev za ponovo odlučivanje je pokrenut nakon „njene neprimerene izjave o državnom simbolu Crne Gore“.

– Uzimajući u obzir da je sportista godine reprezent grada, koji svojim radom i ponašanjem treba da bude primer našim sugrađanima, posebno najmlađim, pored sportskih rezultata i dostignuća, mora poštovati grad, državu, našu zastavu, grb i himnu i u javnosti biti primer takvog odnosa. Polazeći od navedenog, svedoci smo da je jedan od Odlukom nadležne Komisije izabranih dobitnika navedene nagrade prethodnih dana putem sredstava javnog informisanja izneo grubo negativnu formulaciju u odnosu na simbole naše države, te stoga vraćam Odluku o izboru najboljeg sportiste godine Komisiji na ponovo odlučivanje. Komisija za dodelu godišnjih priznanja iz oblasti sporta zasedaće ponovo i doneti novu Odluku – navodi se u obrazloženju Đuraškovića.

Vuković je u emisiji na Radio televiziji Crne Gore nazvala orla kokoškom.

– Ne znam kako izgleda maskota, imamo li neku pomoć prijatelja? Medved, patka, kokoška… Ova naša kokoška sa zastave – rekla je Vuković.

Ona je odlučila čak i da se oglasi i izvini zbog svega.

„Dragi prijatelji, duboko se izvinjavam zbog svoje nepromišljene izjave tokom snimanja serijala Igram svoju igru. Namera mi nije bila da povredim ničije osećaje, niti da unizim grb zemlje kojoj sa ponosom pripadam. Nadam se da ćete oprostiti ovaj nepromišljeni trenutak zbog kojeg se duboko kajem“, napisala je Marija.

„Možete da me osuđujete, zbog moje brzopletosti i onog što sam izgovorila. Na to imate svako pravo. I priznajem da kao sportista imam veću odgovornost prema izgovorenoj reči. Ali, u jedno budite sigurni – nikada ne bih ni pomislila, a kamoli namerno unizila grb i zastavu svoje zemlje. A Crna Gora jeste moja zemlja. Unižavajući nju, unizila bih i sebe“, dodala je atletičarka.

Ćuveni trener (73) oduševio Srbiju: Izašao na mečavu i čistio sneg da bi atletičari mogli da treniraju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link