Magazin

U Srbiji za vreme vanrednog stanja bez posla ostalo 4,1 odsto mama

Tokom vanrednog stanja bez posla je ostalo 4,1 odsto mama, svaka peta zaposlena mama je radila sa radnog mesta, dok su ostale ili radile od kuće ili nisu radile uopšte, pokazali su rezultati istraživanja “Majčinstvo u doba korone” koje je sproveo Centar za mame, saopšteno je.

U anonimnoj internet anketi učestvovalo je 1.909 mama iz cele Srbije, u periodu od 28. aprila do 8. maja ove godine.

U anketi je učestvovalo 81,7 odsto zaposlenih i 18,3 odsto nezaposlenih mama, prenosi N1.

S obzirom da je većina zaposlenih mama radila od kuće, to je značajno uticalo na njihovu produktivnost – više od pola ispitanica izjavilo je da je rad od kuće negativno uticao na njihovu produktivnost, a faktori koji su na njih imali najviše uticaja su briga oko dece (49,4 odsto), ostale porodične obaveze (25,8 odsto), ali i stres i anksioznost u vezi sa situacijom u kojoj su se nalazile (7,6 odsto), saošpštio je Centar za mame.

Više od 60 odsto mama koje rade, smatra da tokom trajanja vanrednog stanja nisu uspele da usaglase poslovne obaveze sa porodičnim i da im je balansiranje teže nego inače.

Direktorka organizacije Centar za mame Jovana Ružičić rekla je kako joj se čini da je ova situacija više nego ikad pokazala koliko se od žena u Srbiji očekuje da budu super-žene, sa keceljom oko struka, varjačom u jednoj ruci, kompjuterom u drugoj, koje na jedno uvo slušaju poslodavca, a na drugo muža i decu.

– Sve to je uticalo na povećanje stresa kod žena zbog nemogućnosti da se ispune sva očekivanja porodice, ali i okoline – istakla je Ružičić.

Istraživanje je pokazalo da je škola definitivno posao za mame – od onih koje žive u partnerskoj zajednici preko 80 odsto mama je više ili isključivo učestvovalo u onlajn školovanju dece.

Anketa je pokazala da su mame koje samostalno obavljaju roditeljsku dužnost u nezahvalnoj poziciji sa i bez vanrednog stanja.

Čak 63,4 odsto samohranih mama, pokazala je anketa, nije imalo nimalo vremena za sebe u toku dana, dok je 20,9 odsto moralo u svaku nabavku da povede i dete, jer nisu imale kome i gde da ga ostave.

Čak 62,5 odsto njih nije imalo nikakvu ponudu za pomoć od prijatelja, a 52,1 odsto njih nije imalo koga da pozove onda kada im je bila neophodna neka neplanirana pomoć tokom perioda kada nije bio policijski čas, navodi se u istraživanju.

Prava radnika upucana su ko vašarskom puškom, samo niko ne dobija plišanog medu već k*rac!

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
10 Shares
Share via
Copy link