Magazin

Mame izlaze na ulice ako Skupština ne promeni zakon o budžetu

Ako Skupština Srbije ne izglasa amandman za promenu Zakona o budžetu, kojim se predlaže preraspodela sredstava kako bi buduće mame primale naknadu za porodiljsko odsustvo u visini republičkog minimalca, članice Inicijative “Mame su zakon” organizovaće proteste širom Srbije, javlja Politika.

Narodna poslanica Tatjana Macura razočarana je što u predloženom budžetu za 2019. godinu nisu planirana dodatna izdvajanja za porodilje – čak ni ona minimalna koja su predstavnici resornih ministarstava najavljivali.

Kako kaže, jedino što je više pogodilo od činjenice da kreatori budžeta nisu imali sluha za potrebe porodilja jeste činjenica da većina republičkih poslanika nije čak ni glasala kada je u sredu Inicijativa “Mame su zakon” predložila da se na dnevni red sednice uvrsti i njihov predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci.

“Čak 136 poslanika nije glasalo ni za ni protiv, a nisu ostali ni uzdržani. Oni jednostavno nisu učinili ništa, a to je veoma neobična situacija u našem parlamentu – da sedite u plenumu i ne iskažete mišljenje o nekom zakonskom predlogu. Malu nadu pruža činjenica da je nekoliko poslanika vladajuće većine glasalo da se o našem predlogu raspravlja. To pokazuje da pojedinci koji podržavaju rad Vlade Republike Srbije nisu imuni na jednu veliku nepravdu koja je učinjena prema mamama i budućim mamama”, kaže Macura.

Poslanici OPET okrenuli leđa mamama i budućim mamama!

Poslanici OPET okrenuli leđa mamama i budućim mamama!136 narodnih poslanika nema nikakvo mišljenje o tome da li o gorućim problemima treba da se raspravlja u Skupštini Srbije.

Gepostet von Mame Su Zakon am Freitag, 30. November 2018

Ona podseća da Inicijativa “Mame su zakon” traži izmenu onih tačaka zakona koje ugrožavaju porodilje koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, decu koja su rođena kao treće i četvrto dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od deset godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Njihov predlog izmene zakona sadrži jasne tačke, među kojima je i ta da nijedna porodilja ne sme da prima nadoknadu manju od minimalca u Srbiji.

“Mi tražimo da porodilje dobiju fiksni deo naknade koja je u visini minimalca, bez obzira na to da li su (ne)zaposlene i kolika im je dužina radnog staža. Treba imati na umu da veliki broj majki u Srbiji ili nema zaposlenje ili radi na crno ili nema vezani radni staž kod istog poslodavca, a zakonodavac postavlja uslov 18 spojenih meseci radnog staža da bi ostvarile pravo na punu naknadu plate”, ističe Macura.

Ilustrativni dokaz ove teze jeste i istraživanje “Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji”, koje je sproveo Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu uz podršku Centra za mame, čiji rezultati govore da svega polovina majki u Srbiji ima stalno zaposlenje – petina je nezaposlena, a trećina radi na crno ili je povremeno angažovana na privremenim poslovima.

Više od 60 odsto zaposlenih majki u Srbiji ima primanja niža od republičkog proseka. Svaka sedma majka mesečno ima na raspolaganju manje od 150 evra, a skoro polovina njih zarađuje između 150 i 300 evra u dinarskoj protivvrednosti – najmlađe majke imaju najniže plate.

“Osim porodilja koje imaju manje od 18 meseci radnog staža, novim zakonom su pogođene i mame preduzetnice jer su stavljene u poziciju da biraju da li će tokom porodiljskog odsustva staviti firmu u status mirovanja ili će zaposliti poslovođu da je vodi. Pred ovu dilemu stavljene su i doktorke i zubarke koje imaju privatne ordinacije. Ako žele da idu na porodiljsko odsustvo, one praktično moraju da zatvore ordinaciju i da je ponovo otvore nakon povratka sa porodiljskog odsustva, jer je u njihovom slučaju gotovo nemoguće zaposliti nekog da vodi firmu.I majke koje imaju decu sa invaliditetom moraju da izaberu da će dobijatinadoknadu za porodiljsko ili će dobijati uvećanu naknadu za tuđu negu i pomoć, iako ove dve nadoknade ne isključuju jedna drugu”, kaže Macura.

Iako se predlog Inicijative “Mame su zakon” našao među oko 250 predloga za dopunu dnevnog reda koji su odbijeni, mame ne odustaju od svog cilja – da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Sledeći korak su amandmani na Zakon o budžetu, kojima se zahteva da se izvrši preraspodela sredstava, odnosno preusmeravanje novca u socijalna davanja.

“Mi tražimo da se iz ministarstava za koja su predviđena najveća povećanja u budžetu, a to su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, jedan deo preusmeri na socijalna davanja. Tvrdnje resornih ministara da u budžetu nema novca za porodilje jednostavno nisu tačne. Ako bi sve porodilje dobijale minimalac, a to je oko 66.000 njih, onda govorimo o tome da bi država trebalo da izdvoji 20 milijardi dinara godišnje za naknade. S obzirom na to da mi ne pričamo o svim porodiljama, ova cifra je još manja”, zaključuje Macura.

Ukoliko Vlada Srbije ne odgovori pozitivno ni na jedan od zahteva Inicijative, trudnice i porodilje planiraju protest na ulicama Srbije, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Lepe vesti za trudnice: Manje papira za porodiljsko bolovanje

63 Shares
Share via
Copy link