Lifestyle

SOS telefonska linija za mame počinje sa radom 15. decembra

zena-telefon

Mama SOS telefonska linija za podršku mamama počinje da radi 15. 12. 2021. Liniju je pokrenuo Centar za mame, organizacija koja se već skoro deceniju zalaže za prava mama.

Mama SOS će mamama iz cele zemlje omogućiti da ih neko sasluša, da sa nekim porazgovaraju o tome kako se osećaju i dati im priliku da podele svoje brige, nedoumice i probleme.

Volonterke savetnice koje su obučene za razgovor na liniji pružiće mamama emotivnu podršku, saosećanje i razumevanje, što je po istraživanjima Centra za mame jedna od najvećih potreba mama u Srbiji.

– Ovo je prva linija za podršku mamama koja je ikada pokrenuta u našoj zemlji. Mame su najčešće te koje pružaju podršku drugima, a linija MamaSOS je tu da pruži podršku njima – izjavila je povodom pokretanja linije direktorka Centra za mame Jovana Ružičić.

Telefonska linija biće dostupna mamama iz cele Srbije, za početak, svakim radnim danom od 9 do 15 časova pozivanjem broja 060/339-3390.

Linija je namenjena mamama dece svih uzrasta, a detalji razgovora, kao i svi podaci koje mama podeli tokom razgovora, ostaju poverljivi.

Usluge Mama SOS telefonske linije za podršku mamama su besplatne.

MamaSOS će biti podrška mamama uvek, a posebno je značajna podrška koju će pružati mamama tokom pandemije.

„Mama, kako si? Istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na mame” koje je Centar za mame sproveo ove godine pokazalo je da se preko 70% mama tokom pandemije osećalo ponekad ili često usamljeno, a tek trećina mama ocenilo je svoje psihičko stanje za vreme pandemije kao dobro.

Projekat Mama SOS je prepoznat i podržan u okviru programa društvene odgovornosti „Svet kakav želiš“ koji sprovodi kompanija A1 Srbija, pružajući mentorstvo i finansijsku pomoć inicijativama na području javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije.

Proizvedeni sadržaj i stavovi izrečeni u okviru projekta su isključiva odgovornost sprovodioca projekta.

Uvek je bolje i uvek si bolje kad ima ko da te sasluša. A kada je mami bolje i dobro, svima nam je.

Mame, niste same!

Otvoreno pismo Novosađanke: Zašto majke male dece u Srbiji moraju da biraju između posla i porodice?

46 Shares
Share via
Copy link