Lifestyle Magazin

Mama Mara deci dozvoljava baš sve: Sami se šišaju, piju kafu i ništa ne moraju da dele (FOTO)

mama mara
Foto: Printscreen

Mara Domland je mama četvoro dece: Ejmi (9), Marfija (7), Riplija (5) i Indi (2) i vodi vodi se nekonvencionalnim roditeljstvom. Ona dozvoljava svojoj deci da se sama šišaju, piju kafu, jedu šta god žele i kaže da ne moraju da dele ništa međusobno. Sebe, stoga, smatra boljim roditeljem od većine, piše Ona.

Najstariju ćerku dobila je sa 19 godina. Kaže da tada nije imala puno strpljenja i smatra da nije bila dobar roditelj pa je sada poželela da bude slobodnija u pogledu odgajanja dece.

Ublažila je stroga pravila koja roditelji obično primenjuju, primetivši da se ona i njen partner Kristofer Maret (36) ne slažu sa ograničavanjem hrane. Umesto toga, dozvoljavaju deci da biraju svoje obroke – čak i ako se onda na tanjiru nađu neobične kombinacije hrane ili puno deserta.

Oni su samo jedna od mnogih porodica koje su se odlučile za opušteniji život, a ne za stroga pravila. Na “TikTok-u” neke porodice reklamiraju “nežno roditeljstvo”, koje ne uključuje ni kažnjavanje ni nagrađivanje dece, dok se drugi roditelji zaklinju u koncept “sittervising” roditeljstva – termin koji opisuje decu koja se igraju među sobom, bez mešanja roditelja.

Kao “opušteni roditelji”, Domlandovi ohrabruju svoju decu da se igraju na kiši i ne diktiraju im šta da oblače, samo im je važno da je deci udobno i da nose i rade ono što ih čini srećnim. Takođe, dozvoljava svojoj deci da piju kafu ako žele da je probaju.

Druga kontroverzna roditeljska pravila kojih se ona i njen partner pridržavaju uključuju bosonogo igranje u dvorištu, a nešto što je sve šokiralo jeste da Ejmi ima obrijanu glavu.

– Ejmi ima obrijanu glavu i trenutno nosi samo crnu i preveliku odeću – objasnila je ta mama.

– Dozvoljavamo našim dečacima da nose haljine ako to žele – dodala je.

Roditelji takođe ne kontrolišu šta njihova deca rade na otvorenom, s obrazloženjem da, ako pojedu nešto sa zemlje, podrazumeva se da će to i pljunuti kada shvate da nije namenjeno za jelo.

– Deca uvek stavljaju stvari u usta tako da ih ne sprečavam da jedu pesak kako bi sami shvatili da to nije nešto za jelo – priča.

– Verovatno će to uraditi nekoliko puta pre nego što nauče. Radije bih da uče nego da se plaše i toga.

Uverena je da će sve ono što im ona dozvoljava da rade da ih učini zdravijim i sposobnijim za život i prihvatanje izazova.

Izvor: Ona

„Najkul mama“ izvukla ćerku (5) iz obdaništa da bi je odvela na farbanje: „Ovo je predivna uspomena“

Čitajte Luftiku na Google vestima

52 Shares
Share via
Copy link