Lifestyle Magazin

Mama deci ispostavlja račune za hranu i internet: „Pripremam ih za život“ (VIDEO)

mama tik tok
Foto: Printscreen

Svaki roditelj želi da svoje dete osposobi za život i izvede ga na pravi put, ali i među njima ima ekstrema. Tako je jedna mama pronašla nesvakidašnju metodu da ostvari svoj cilj.

Ešli Džejd Li je mama dece uzrasta od devet, deset, jedanaest i dvanaest godina, koja je na svom „TikTok“ profilu @dysfunctionalmummy podelila svoj način podučavanja dece odgovornosti, tako što će plaćati račune. Dostigla je na stotine pregleda, piše Ona.rs.

Ešli je napravila lažni papirni novac i svakom detetu dala određeni budžet za taj mesec kojim će plaćati vodu, hranu i internet i time steći osećaj odgovornosti koje ih čekaju u svetu odraslih.

– Kada dobiju svoje „plate“, dajem im spisak računa koji će morati da plate. Pravila su jasna: ako ne plate račune, nemaju više pristup tome. Računi su u mojoj evidenciji obojeni različitim bojama, kako bi se znalo koji dolazi prvi, ali nisam toliko striktna, imaju priliku od nedelju dana da ih izmire, objašnjava.

– U evidenciji stoji sve: kaputi, internet, voda, hrana, telefoni… Tako da , ako, recimo, odluče da ne plate internet, ja promenim šifru. Doduše, oni su klinci modernog doba, pa su oni koji imaju telefone pokušavali da se priključe na internet preko njih, kako bi preživeli mesec – ali bezuspešno – govori Ešli.

Ta mama navodi da je najsmešnije iskustvo bilo kada im je saopštila da će se promeniti pravila u kući. To je bio momenat kada je shvatila da polako gube iz vida svrhu i cenjenje novca, ne ide im najbolje u školi, kao i da imaju manjka odgovornosti prema nekim bitnim stvarima.

@dysfunctionalmummy

Kids pay bills part 3 #kids #bills #paythebills #paybills #kidsfinance #kidsmoney #kidsmoneymanagement #kidsmoneyclass #kidsmoneyclass #kidscashsavings #kidssavingmoney #moneyskills #moneygames #money #kidslifeskills #parentingtips #honestmom #motherhood #homesschool #homeeducation

♬ original sound – Ashleigh Jade Le

– Onog dana kada sam im rekla da ovo radim, imali su najsmešnija mišljenja o plaćanju računa – a neki od njih su bili šokirani. Kada sam im rekla da moraju da plate hranu, neki od njih su izgledali kao da će zaplakati, a kada sam im objasnila da je to lažni novac i da ne moraju ništa da rade, samo sam im dala novac.

– Samo su hteli da mi ga vrate, jer su smatrali to kao glupost, ali su neki su bili toliko uznemireni da su pogubili novac. To su situacije koje ih teraju da se odreknu interneta ili telefona dok ne plate račune, čime sam takođe zadovoljna.

– Od tog dana, stvari su se drastično promenile. Oni mnogo više razmišljaju o tome gde stavljaju svoje stvari i mnogo se više staraju o njima, govori ponosna mama.

Izvor: Ona.rs

„Najkul mama“izvukla ćerku (5) iz obdaništa da bi je odvela na farbanje: „Ovo je predivna uspomena“

25 Shares
Share via
Copy link