Magazin Srbija

Kad te prijatelji pitaju zašto ne daš roditelje u dom, ti im pokaži ovaj snimak

maltretiranje-starih
Printscreen/Tviter/TikTok

Koliko puta ste u životu čuli da je dom za stare najbolja opcija za vaše bolesne/dementne/one koje nema ko da čuva roditelje, bake, deke? I koliko ste puta u životu videli kako se ophode u tim istim domovima za stare prema vašim ili tuđim bližnjima?

Često se radi o takozvanim „elitnim“ smeštajima, koji će vas koštati kao svetog Petra kajgana, a usluga koju vaši bližnji u tom domu dobijaju može biti super, ali je češće nikakva, pa se čak dešavaju i zlostavljanja, o čemu svedoče brojni napisi u štampi.

Ovog puta došli smo do snimka iz nekog od domova za stare gde se zaposleni neprimereno obraća bakama u poodmaklim godinama i ozbiljno bolesnim, i sve to snima i objavljuje na svom TikTok nalogu.

Snimak o kome je reč sa naloga originalnog autora je izbrisan, ali, internet pamti sve, pa je drugi korisnik TikToka taj snimak objavio, u nameri da sazna o kom se domu radi i ko je osoba koja zlostavlja, psuje i fizički i psihički ponižava korisnike o kojima bi trebalo da brine.

Na Tviter nalogu „Ženska solidarnost“ objavili su video uz sledeći tekst:

„Da li neko prepoznaje starački dom iz ovog video snimka? Snimak, koji je napravio zlostavljač, pokazuje kako verbalno i fizički zlostavlja i uznemirava staru, bespomoćnu ženu u prisustvu drugih korisnika doma.

Upravo šaljemo prijavu nadležnom Ministarstvu i video snimak medijima. Ako iko prepozna starački dom, molim vas, javite nam da bismo zajedno svi mogli što pre da zaustavimo ovo nasilje nad bespomoćnim starim osobama.

Video snimak je sklonjen sa privatnog profila koji ga je prvi objavio, ali internet pamti sve! Profil na kom se pojavio ovaj snimak je @ bakutanernamax

Profil na kome je sada video (savage_ffm) pokušava da uđe u trag zlostavljaču.“

I korisnik TikToka koji je objavio ovaj snimak moli da se utvrdi o kom domu za stare je reč i ko je osoba koja maltretira starice. Upozoravamo da je snimak uznemirujuć:

@savage_ffm#domzastare #domzastarebakinaidekinaprica #policija #inspekcija KAD ZAPOSLJAVAJU BALAVCE KOJI SE PONASAJU TAKO KAKO SE PONASAJU…!♬ original sound – Savage

Onda vam prijatelji i rodbina, kada imate nekog kome je potrebna briga 24/7 kažu: „A zašto je/ga ne date u dom? Pa tamo će se bolje brinuti o njoj/njemu.“

Evo i zašto. Ako je u ovom društvu sve urušeno, ako decu lečimo SMS porukama, ako nemamo za hleb i račune, zašto bilo ko misli da će o našim starim i bolesnim roditeljima, bakama i dekama neko brinuti, još manje, zašto iko misli da će se njihovim mukama koje preživljavaju u domovima bilo ko pozabaviti?

Ko bi im verovao ako su dementni, zaboravni, jako stari? Uvek ima načina da se kaže „jao, pa znate, on/ona laže/izmišlja“. Osim kadpostoji video snimak poput ovog.

Pitamo nadležne: Ko je korisnik TikTok mreže @bakutanernamax i iz kog doma je ovaj snimak? Šta će se učiniti da zlostavljanje starih i nemoćnih prestane da bude manir u ovoj državi? I sledeći put kada vam neko za vaše bližnje predloži dom za stare, doooobro pogledajte ovaj snimak.

Moja utroba igra kazačok zbog ovog maltretiranja starih, a vi, kako ste?

Snežanina majka je držana u podrumu doma i preminula zbog zanemarivanja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

735 Shares
735 Shares
Share via
Copy link