Magazin

Stanje uma u Vučićevoj Srbiji: Možda će da bude malo otrovani, ali imaćemo od tEga

malo ce nas otrovati

Кanadska kompanija „Dandi“ planira otvaranje rudnika zlata Potaj čuka – Tisnica, u opštini Žagubica na Homoljskim planinama, dok bi se u samom procesu estrakcije koristio cijanid. Ekipa TV N1 bila je u obilasku Homoljskih planina i tom prilikom razgovarala sa građanima na tu temu.

Odgovor jednog povremenog meštana najbolje oslikava stanje svesti u sadašnjoj Srbiji pod režimom Aleksandra Vučića.

– Ja sam za to da, ipak pošto su mi deca u inostranstvu, a ja sam tamo privremeno, da ako se otvori rudnik možda će da budu malo otrovani, ali ostaće narod ovde. Mi smo se ovde školovali na Rudniku, Bor i Majdanpek su odvajkada, još od Francuza… – rekao je Dejan Šćopulović iz Laznice.

Na pitanje Žakline Tatalović kako to misli „malo otrovani“, odgovorio je:

– Vazduh je tako, šta?.. Mi smo navikli na arsen iz Bora, ovde se spuštao taj dim iz Bora, nije to nešto novo kod nas – reče i ostavi sve bez teksta.

Podsetimo, planirana proizvodnja kanadske kompanije je prerada 2,5 megatona godišnje. Međutim, pojedine ekološke organizacije strahuju da će zbog ovog rudnika biti ugroženo vrelo Mlave, Beljanica, ali i Homoljska potajnica, kao i životinjske vrste i arheološka nalazišta.

U septembru ove godine Ministarstvo građevinarstva je objavilo javni uvid Prostornog plana posebne namene za eksploataciju zlata za ovo područje. Najveći deo budućeg rudnika zauzimaju šume i šumsko zemljište, više od polovine odnosno 54 odsto, poljoprivredno i ostalo zemljište 35 posto, sama zona rudarske aktivnosti 3,6 odsto i građevinska područja naselja 1,3 posto. Prostorni plan obuvata ukupnu površinu oko 292 kvadratna kilometara.

Ono što najviše brine ljude je ADR postrojenje u kojoj će se nalaziti glavna procesna oprema, a u samom procesu koristiće se, kako navodi Prostorni plan, cijanid.

Švajcarski seljaci odbili rudnik, spavaju na zlatu, ali priroda im je važnija

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link