Svet

Mogu da uživaju u zvuku kiše ili plesnoj muzici, a izabrali su saobraćajnu buku jer ih to opušta

Najnovija istraživanja pokazuju da je majmunima draži zvuk saobraćajne džungle od zvukova njihovog prirodnog staništa.

Oni možda prirodno pripadaju prašumi, ali majmunima u zoološkom vrtu u Finskoj mnogo je draža saobraćajna buka od zvukova iz džungle.

U sklopu eksperimenta o tome na koji način tehnologija može unaprediti život životinja u zatočeništvu, naučnici su u stanište majmuna u helsinškom zoološkom vrtu instalirali tunel opremljen senzorima. Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, saobraćaja, plesnu muziku ili zen zvukove.

“Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvukovima, poput zen muzike, ali oni su češće birali saobraćajnu buku”, rekla je Iliena Hirskij-Daglas, naučnica s finskog univerziteta Alto.

Tutnjava automobila pokazala se daleko najpopularnijim izborom majmuna, koji su pritom ponekad spavali ili češkali jedan drugog u zvučnom tunelu, što nisu radili ni pri jednom drugom zvuku, rekla je ona.

Naučna koordinatorka u ZOO-u Kirsi Pinonen veruje da zvukovi prometne buke ove životinje podsećaju na neke od prirodnih načina komunikacije majmuna.

“Majmuni se u divljini koriste pištanjem, vrištanjem i skvičanjem kako bi ostali u kontaktu”, pojasnila je. To su zvukovi koje majmuni možda čuju i u prometnoj buci.

Zvučni eksperimenti su se i ranije sprovodili na životinjama, ali naučnici kažu kako je ovo prvi pokušaj da se životinjama daje puna kontrola nad onime što žele da slušaju, prenosi N1.

U budućnosti bi to moglo da omogući zoološkim vrtovima da životinjama osiguraju dodatne podražaje.

“Životinje bi, na primer, mogle kontrolisati svoje osvetljenje, temperaturu ili čak igrati igre”, rekla je Hirskij-Daglas.

“Tehnologija nam je na raspolaganju, a mi to tek počinjemo povezivati”.

Pinonen je otkrila da su drugi zoološki vrtovi u Evropi zainteresovani za njihova istraživanja, a njen tim će majmunima uskoro pokušati da postavi i ekrane u tunelu da odaberu i šta žele da gledaju.

Fantastični deka koji svojoj ženi svira serenadu pod bolničkim prozorom je živ dokaz da je ljubav nepobediva

Share via
Copy link