Magazin

Mama Blagica donirala bubreg da bi se ćerka ‘ponovo rodila’ i dobila šansu za normalan život

operacija
Foto: Printscreen, ilustracija

Lepe vesti dolaze sa juga Srbije.

Na Klinici za kardiovaskularnu i transplatacionu hirurgiju u Nišu urađena je druga srodnička transplantacija bubrega u poslednjih mesec dana, saopštio je direktor te klinike Dragan Milić.

Prema njegovim rečima, ovoga puta je majka Blagica (61) donirala bubreg ćerki Marini (37).

Milić je u objavi na svojoj Fejsbuk stranici naveo da je transplantacija istovremeno rađena u dve operacione sale, a da je u ceo proces bilo uključeno 30 do 40 zaposlenih – nefrologa, hirurga, anesteziologa, radiologa, transfuziologa, kardiologa.

– Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj više nece trebati dijaliza, ali ne smemo zaboraviti da u Srbiji ima još par hiljada Marina koje čekaju da im se reši životno pitanje. Zato vas molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima – istakao je Milić.

On je naveo da će Klinika zakardiovaskularnu i transplatacionu hirurgijuinicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca i dodao da je Univerzitetski klinički centar Niš spreman za taj sledeći korak.

– Zahvaljujući američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila naša klinika moći ćemo da radimo ne samo transplantacije, vec ćemo biti u prilici da uradimo i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju – rekao je Milić, a prenosi Beta.

On je naveo da je siguran da će uprava UKC Niš podržati tu nameru klinike, a podršku očekuje i od Ministarstva zdravlja, jer kako je ocenio, to mora biti državni projekat.

Veliboru (32) će majka donirati bubreg, ali srpsko zdravstvo opet komplikuje stvari

122 Shares
122 Shares
Share via
Copy link