Magazin

Neverovatna životna priča: Od lopova i narkomana do heroja nacije

ašhenazi
Printscreen

Jedan osuđeni lopov i narkoman uspeo je da postane nacionalni heroj Izraela. Priča Motija Aškenazija predstavlja čitav jedan život, jednu simboliku kako se čovek od dna može vratiti na noge i biti nagrađen od strane jednog zahvalnog društva.

Ašhenazi nije odlikovan samo iz razloga jer je nedelju dana pre ovog čudesnog događaja bio uhapšen za krađu automobila. Priču o njemu prenosimo u celosti.

U leto 20. juna 1997. godine na plaži Jerusalim je bilo puno ljudi, budući da su se u to vreme mnogi školarci odlučili da proslave kraj školske godine i da se opuste.

Shodno tome, za Motija Aškenazija je to bio idealan dan za neupadljivu krađu i odlučio je da prekrši kućni pritvor odlaskom na lokalnu prepunu plažu zbog koje bi mogao da se suoči sa zatvorom.

Moti je takođe imao ozbiljne simptome odvikavanja od droge, zbog čega je ludo želeo još jednu dozu, ali za to mu je trebao novac. To je bio i razlog kršenja kućnog pritvora i odlaska na plažu.

Moti nije gubio vreme i brzo je odabrao u mnoštvu torbi, najskuplju torbu. Profesionalno je prišao torbi, seo na pesak do nje, otvorio je ne gledajući, opipao notes, naočare za sunce, ali ipak nije naišao na novčanik. Aškenazi je dublje gurnuo ruku i zanemeo, u torbi je bila vreća puna eksera.

Lopov na plaži se osvrnuo oko sebe, turisti su se sunčali u blizini, deca i odrasli brčkali su se u vodi.

Moti je stavio ruku još jednom u torbu i osetio da to nije bila obična vreća sa ekserima što je Motija jako iznenadilo i prestrašilo. Otvorio je torbu šire, ugledao neobičnu kutiju sa satnim mehanizmom i shvatajući o čemu se radi i šta drži u rukama, brzo je otrčao do napuštene kuće.

Moti je ostavio torbu-bombu u trošnoj napuštenoj kući i odjurio do telefona. Lopov je rekao policiji:

“Pronašao sam bombu! Treba mi pomoć! Hitno! Na telefonu je Moti Aškenazi.”

Pronašli su ime i prezime kroz bazu podataka i savetovali mu da ne uznemirava više nikoga a zbog kršenja kućnog pritvora obećali su da će biti uhapšen i spustili mu slušalicu.

Aškenazi se vratio do kuće gde je ostavio torbu i počeo je da izvlači kontejnere za smeće na ulicu, pokušavajući da blokira promet ulicom Geula, prateći sve to divljim plakanjem. Policija je na to morala da reaguje, i ipak su otišli u napuštenu kuću da provere.

Policija je u trenutku izletela iz kuće i odmah pozvala deaktivatore. Ispostavilo se da je torba bila napunjena sa pet kilograma eksploziva. Kasnije je utvrđeno da ga je na plažu doneo isti terorista koji je tri meseca ranije pokrenuo eksploziju u kafiću Apropo u Tel Avivu.

Nakon toga, policija je zaključila sve slučajeve Motija Aškenazija i odustala od svih optužbi protiv njega. Muškarac je poslat na besplatnu rehabilitaciju, gde je prošao lečenje od zavisnosti.

U jednom intervjuu za nacionalnu televiziju je rekao:

“Zapravo, bomba mi je spasila život. Jer u svakom slučaju, pre ili kasnije, umro bih od predoziranja. A ovako sam bio “nagrađen” rehabilitacijom i vratio sam se u život.”

Aškenazi sada ima više od 50 godina, ima petero dece i odličan posao. Bivši lopov živi u Tel Avivu i radi kao inspektor na plaži, sada ni jedan lopov plaže neće proći budno oko “stručnjaka” jer on savršeno zna kako funkcionišu lopovi I prevaranti. Moti je takođe I vrlo pažljiv prema stvarima bez vlasnika na plaži i trudi se da svakome vrati ono što je zaboravio.

Kakva životna priča.

Izvor: Zanimljivo/ Fejsbuk

Zanimljivosti o Turskoj koje mnogi ne znaju

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link