Magazin

Kako je Ljubomir organizovao “pljačku veka” u Londonu? Čekali da čuvar ode po piletinu, pa upali u vilu Eklstonovih

ljubomir-romanov-tamara-eklston
Foto: Brett D. Cove / SplashNews.com / Splash / Profimedia, AP John Walton, Printscreen

Ljubomir Romanov, koji se ranije prezivao Radosavljević, bio je na listi najtraženijih evropsikih begunaca nakon što su njegovi saradnici 2019. obili kuće bogataša u Engleskoj.

Jedan od najtraženijih begunaca u Evropi, za kojim je poternicu raspisala Velika Britanija, Ljubomir Romanov koji se ranije prezivao Radosavljević, uhapšen je juče u Beogradu po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal!

Ljubomir je označen kao organizator “pljačke veka” u Londonu, kada je 2019. iz kuće ćerke vlasnika Formule 1, Tamare Eklston, odnet nakit i novac ukupne vrednosti 25 miliona funti, piše Kurir.

Kupovali po Srbiji

Osim Ljubomira, koji je rodom iz Obrenovca, kao članovi njegove grupe u istoj akciji uhapšeni su i M.R., E.R., I.R., L.R. i M.N. zbog sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela. Kako saznajemo, oni su članovi i njegove porodice, supruga, sin i rođaka.

– Od 2. februara 2018. do 15. decembra 2023. na teritoriji Srbije oformljena je organizovana kriminalna grupa koja je novac stečen kriminalnom delatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove – navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ljubomir i njegov brat R.K.R., koji se nalazi u pritvoru u Švajcarskoj, kako piše Kurir, sumnjiče se da su novac koji su pribavili kriminalom, davali ostalim pripadnicima grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina u Srbiji i luksuznih automobila.

Osumnjičeni Obrenovčanin se, osim za organizoavnje pljačke Tamare Eklston, tererti i za pljačku vile bivšeg engleskog fudbalera Frenka Lamparda, kao i Višaija Šrivadanapraba, pokojnog vlasnika FK Lester. Sve tri provale su se dogodile 2019. u Londonu.

– Najveću pažnju izazvao je upad u vilu Eklston, koji se dogodio kada je Tamara sa mužem i ćerkom otišla u Laponiju na Božićno putovanje. Lopovi, njih četvoro koje je Ljubomir angažovao, danima su razrađivali plan. Pratili su i društvene mreže. Na Instagramu su videli da je Tamara otputovala i istog dana su krenuli u akciju – podseća izvor i dodaje da su se svi pitali kako su uspeli da izvedu krivično delo u “ulici milijardera”, koja je kompletno pokrivena kamerama, a svaka kuća ima alarme i čuvare. Čuvar, pajser i 57 soba

– Čuvar koji je te noći nadgledao Tamarin dom otišao je u prodavnicu da kupi piletinu i tako omogućio lopovima da se ušunjaju. Ušli su kroz prozor i pajserom su razvalili sva vrata na kući koja ima 57 soba. Na kraju ih je pronašao čuvar dok su preturali po garderoberu, ali su oni uspeli da mu pobegnu i odnesu plen – navode mediji detalje spektaklurane pljačke.

Pljačkaše odala fotografija

Jugoslav Jovanović koji je prvi uhapšen kao učesnik “pljačke veka”odao se jer je, kako je pokazala istraga, poslao fotografiju svog polnog organa na broj koji im je hotel ostavio u slučaju nekog hitnog slučaja.

– Inspektor koji je radio na slučaju utvrdio je da su pljačkaši sa plenom taksijem otišli u hotel. Kontaktirao je lanac hotela, u kom su pljačkaši odseli posle upada u vilu, a zaposleni na recepciji su mu dali broj telefona sa kog je hotel dobio bizarnu fotografiju, a Jovanovića su memorisali kao “Čudak”. Inspekor je tim tragom došao do njega, a onda i dvojice Italijana – navode izvori.

Jovanović je, inače, u Veliku Britaniju došao nekoliko dana pre pljačke, 30. novembra 2019. godine, a zemlju je napustio pet dana nakon pljačke 18. decembra 2019. i otišao u Italiju.

Istraga je kasnije utvrdila da su u tome učestvovali Srbin Jugoslav Jovanović koji je 2020. uhapšen u Italiji i osuđen na 11 godina zatvora i Italijani Alesandro Malteze i Alesandro Donatiji.

Zbog umešanosti bili su uhapšeni i Rumunka Marija Mester, Tamarina čistačica, i njen sin, ali su oni na kraju sudskog postupka oslobođeni.

Govorila o lopovima

Bogatašica Tamara Eklston je naslednica Barnija Eklstona, vlasnika Formule 1 i Slavice Eklston.

– Tamara je nakon pljačke, a kada je već i raspisana poternica, nudila milione funti za informaciju o tome gde se nalazi srpski begunac – podseća izvor Kurira.

Tamara Eklston
Foto: Mike Marsland / Getty Images

Ona je nakon pljačke izjavila i da se više nikada ona i njena porodica neće osećati bezbedno.

– Sada moramo da brinemo o nečemu o čemu ranije nismo, a to je da li smo bezbedni u svom domu. Odvrati su mi, gade mi se. Videla sam im lica, grozan je osećaj kad znaš da su te osobe bile u tvojoj kući i pipale tvoje najvrednije stvari – izjavila je ranije Tamara Eklston.

Pala banda iz Srbije, ukrali 26 miliona funti od bogatih, ojadili Lamparda i Tamaru Eklston

Autor Dijana Antonijević, Kurir

Čitajte Luftiku na Google vestima

21 Shares
Share via
Copy link