Lifestyle Magazin

Bežanija sa Bežanije: Ljiljana je život u Beogradu zamenila Starom planinom, jede zdravo, diše zdravo i dan joj traje duže

stara planina
Foto: Preuzeto sa Nova.rs

Ljiljana Zarkov provela je život na Bežaniji u Beogradu, u Vinogradskoj ulici, a onda je donela odluku da se, zajedno sa suprugom, preseli na Staru planinu, u kuću svojih babe i dede. Zagađen vazduh i svakodnevni saobraćajni kolaps zamenila je nepreglednim staroplaninskim prostranstvima i nikada se nije pokajala, piše Nova.rs.

– Moj suprug i deca takođe su zavoleli ovo mesto. Svake godine smo bili ovde, a onda smo rešili i da se preseilmo, kaže Ljiljana.

stara planina
Foto: Privatna arhiva

Jedan od glavnih razloga za to bilo je veliko zagađenje vazduha kome su bili izloženi više od dve decenije.

– U blizini naše kuće na Bežaniji, skupljači sekundarnih sirovina svakodnevno su palili velike količine kablova i guma kako bi iz njih izvlačili bakar koji će posle prodati. Nikakve kontrole nije bilo. Sve što smo udisali bilo je kancerogeno i štetno, kaže ona.

Pre tačno tri godine, Ljiljana je otišla na Staru planinu u potrazi za čistom vodom i vazduhom.

– Velika muka mi je kad moram da dođem u Beograd. Kad ulazim u grad, već osetim kako vazduh smrdi, navodi Ljiljana.

Život na planini doneo joj je brojne mogućnosti pa je tako pokrenula i svoj mali biznis.

– Mi se nalazimo na dobroj turističkoj lokaciji. Ja pravim suvenire, ručkove za planinare, zimnicu. Imam i dva psa, skupljam lekovito bilje. Mislila sam da je ono ‘Blago tebi’ floskula, ali sam shvatila da sam stvarno privilegovana, ističe.

stara planina
Foto: Privatna arhiva

Selo Slavinja u kom sada živi Ljiljana, nalazi se na pola puta između Pirota i Dimitrovgrada.

Kako bi sebi upotpunila ugođaj i maksimalno olakšala život, Ljiljana je uvela i izvorsku vodu u kuću.

– Kad ujutru ustanem i pijem kafu, razmišljam kako imam pogled od milion dolara i ne bih to menjala ni za šta. Grad mi više ne predstavlja satisfakciju. Imam viziju i želim da Stara planina zaživi, dodaje Ljiljana.

stara planina
Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, selu se sve više vraća njena generacija.

– Odlučili smo da ne napustimo selo. Ovde ima desetak ljudi koji imaju više od osamdeset godina. Da se nismo mi vratili, selo bi se ugasilo. Mi pravimo žurke, sve slavimo. Od toga ko je dobio unuče do toga ko je primio vakcinu. Nema tenzije kao u gradu. Sve se stigne, jedeš zdravu hranu, piješ zdravu vodu, a i dan traje duže ovde, zaključuje Ljiljana.

Izvor: Nova.rs

Stara planina postala Nacionalni park i dobila najviši stepen zaštite

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link