Magazin Svet

Objavljena lista najrizičnijih država za putovanje u 2024. godini, evo gde je Srbija

voz-putovanja

Postoje zemlje koje se smatraju nebezbednim za putnike i turiste, a upravo je objavljena lista najrizičnijih država za 2024. godinu. Pored medicinskih i sigurnosnih rizika, ove godine su prvi put razmatrane i posledice klimatskih promena.

Sastavila ju je medicinska i sigurnosna konsultantska kuća „International SOS“, a na samom vrhu najopasnijih zemalja nalaze se Južni Sudan, Afganistan, Sirija, Libija i Somalija.

Mapa procenjuje različite faktore za informisanje putnika i preduzeća o potencijalnim pretnjama u zemljama širom sveta.

Ona objedinjuje ocene zdravstvenih i sigurnosnih rizika, odražavajući uticaj događaja, kao što su tekući sukobi u Ukrajini i rat između Izraela i Hamasa.

Ove godine, po prvi put, mapa koju možete pronaći na linku uključuje i ocene zasnovane na opasnostima od klimatskih promena, piše N1.

Zemlje su ocenjene za svaku kategoriju rizika – medicinski, sigurnosni i klimatske promene – na skali od pet nivoa u rasponu od „niskog“ do „veoma visokog“ za medicinske i klimatske promene, i „beznačajnog“ do „ekstremnog“ za sigurnost.

U kategoriji „sigurnosti“, Ukrajina, Sirija, Irak, Afganistan, Libija, Jemen, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika i Somalija dobili su najviši nivo upozorenja „ekstremno“.

Delovi Libana, Palestina i Rusija su zabeležili porast sigurnosnog rizika, zajedno sa Ekvadorom i delovima Kolumbije, nakon porasta kriminala i nemira.

Zemlje pod „vrlo visokim“ rizikom u kategoriji klimatskih promena su: Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigerija, Centralnoafrička Republika, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Demokratska Republika Kongo i Mozambik.

Kad se radi o Srbiji označena je žutom bojom, koja označava srednji rizik u kategoriji „medicina“, a u kategoriji bezbednosti, Srbija je dobila ocenu „nizak“ rizik.

U kategoriji klimatskih promena označena je niskim rizikom.

Izvor: N1

Najsrećnija država u Evropi nalazi se u našem komšiluku

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link