Novi Sad

Limanci poslali razglednice novosadskim odbornicima, pozdravimo ih i mi (FOTO)

Građanska inicijativa „Sačuvajmo Liman od betona“ pokrenula je akciju kojom nameravaju da gradskim odbornicima skrenu pažnju na loše urbanističke planove, nehigijenu i nestručno upravljanje gradom.

Razglednice su već adresirane na Skupštinu grada, a građani samo treba da ih potpišu. Novosadske razglednice nose poruke kao što su: „Molim vas da očistite grad“, „Oslobodite naše trgove“, „Sačuvajte naše parkove“, „Ovi kiosci su se namestili krivo“.

„Ključni problemi na koje je inicijativa želela da skrene pažnju odbornika i odbornica, ali i sugrađana, jesu zaštita parkova i zelenih površina, korišćenje javnih gradskih površina u komercijalne svrhe, bez dovoljno podataka o novcu koji se tako prikuplja i načinu na koji se troši, održavanje higijene grada, kao i neizvesnu sudbinu limanskih javnih parkirališta“, poručuju iz Inicijative,  prenosi 021.

Vaše pravo da ne znate sve

Ukazuju na to da su upravo odbornici, koji bi barem načelno trebalo da brane interese građana koje zastupaju, oni koji će doneti konačnu odluku o Predlogu plana generalne regulacije Limana sa Univerzitetskim centrom, ali kao problem se ističe to što građani ni nakon javne sednice Komisije za planove nemaju informacije o tome šta je od njihovih mnogobrojnih primedbi usvojeno, a šta odbačeno.

Limanci su prikupili hiljade potpisa i prigovora građana na novi regulacioni plan dela Limana, koji predviđa da se na nekoliko lokacija grade garaže. Građani smatraju da će to uništiti postojeće zelene površine.

Inicijativa je građanima delila razglednice i u subotu, 9. marta, u centru grada, a pozivaju ih da im se pridruže u što većem broju, jer se nedovoljna aktivnost i komunikacija odbornika sa građanima pokazala kao jedna od slabih karika u transparentnosti rada gradskih institucija.

Grad po meri (pojedinih) građana

Podsetimo da je na nedavno održanoj tribini „Istinomer foruma“ u Radio kafeu rečeno da je Novi Sad postao „servis za investitore“, ali i urbanistički planovi se kroje po željama pojedinaca, a ne građana.

„Živimo u investitorskim aranžmanima, u kojima ljudi na javnim raspravama dolaze zaista vrlo spremni da odbrane svoje sredine, ali ih uvek sačeka odgovor da ‘grad mora da se razvija’ i da su oni protiv razvoja, jer su digli glas protiv privatnih interesa“, rečeno je tom prilikom.

Kakva je budućnost Spensa: Da li će propasti ili opstati?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

45 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap