Magazin Novi Sad

Ilegalna vojska SNS u Novom Sadu, kamuflirani omladinci služe za 2 ‘crvene’

liman-okrecen-ponovo
Foto: Printscreen

Grafiti srpskih trobojki počeli su da se pojavljuju 23. avgusta, na Limanu 3 i 4 u Novom Sadu. Stubovi zgrade “Park sitija” na Limanu, ponovo su ofarbani u boje srpske zastave, nakon što su stanari juče unajmili molere da ih prekreče. Liman biva “kažnjavan” od horde naprednjaka jer su u tom delu grada na izborima u 3 od 5 mesnih zajednica ubedljivo pobedili nezavisni građanski kandidati.

Gde bolje pokazati toliku bahatost i poslati poruku “mi smo nedodirljivi, može nam se sve”, nego na uglu ulica Narodnog fronta i Šekspirove. Na ogromnoj zgradi, “opkoljenoj” kamerama gde je najveći protok ljudstva i automobila u ovom delu grada. Ako su “nepoznati umetnici” spremni da se služe tim sredstvima na nivou mesnih zajednica, na koje poteze su spremni da bi zadržali vlast na višim instancama?

Suštinski, ovi potezi su očajnički, jer boli poraz. Nenaučeni da gube, ovi skrnavitelji državnog simbola u dnevnopolitičke svrhe pokazuju da im ništa nije sveto. Podvlačimo, ovde se ne radi o zastavi, jasno je da se radi se o akciji širih razmera. Srpska trobojka se na najpodmukliji način zloupotrebljava, a sve da bi se Limanci zastrašili i prikazali kao autošovinisti.

SNS menja taktiku, poslednji trzaji

Prvo krečenje, zatim iznenadni skup i paradiranje stotina kamufliranih omladinaca sa kačketima i kapuljačama. Viđeni su i autobusi, što govori da su mladi dovođeni sa strane i da je sve vrlo osmišljeno. Iako su građani Limana, odnosno Savet Mesne zajednice Liman 3 uputio Gradu Novom Sadu i policijskoj upravi prijavu zbog oslikanih trobojki na fasadama zgrada u ovom delu grada jer nisu dali saglasnost da im se fasade prekreče.

Uprkos tome, ove nemile scene se i dalje događaju. Dakle, a sada se taktika u hodu menja – hajde makar stubove, i to nespretno i u panici, jer su uočeni tragovi farbe na travi i trotoaru. Potpuno žalosno.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je veoma zabrinut zato što određenom broju stanovnika Limana smetaju srpske trobojke na fasadama zgrada.

Da li ste sada zabrinuti gradonačelniče? Građani sami unajmljuju molere, svuda okolo su kamere. Vaš posao, posao gradske vlasti i posao komunalne milicije je da radite posao za koji ste plaćeni, a prvenstveno kako ste isticali da brinete o Novosađanima i gradu. Iako se možda ne osećate voljenim, a ako to smatrate neophodnim da bi delali i u SNS-u stvari funkcionišu iz posebne, koristoljubive ljubavi to zaista, nije potrebno.

Ovde se radi o činu izazivanja panike među građanima, i zastrašivanju, a konačno o potpunoj nebrizi o stanovnicima svog grada. Da, to su uradili fantomi, uradili su i sami građani koji se žale. Ma komunalnoj miliciji je bilo dosadno pa su se igrali, jer nisu sprečili huligane niti ih videli – jašta, glupost. Kamere su “uzele” slobodan dan. Potpuno je svejedno, rešavajte uzavrelu situaciju.

“Bosketovi odredi” na popustu, od 1.000 do 2.000 dinara

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Danijela Grujić rekla je za portal Luftika da nema sumnje da iza svega stoji Srpska napredna stranka i ocenjuje da je simbolika vrlo zastrašujuća i tragična.

– Građani osećaju pritisak zbog zastrašivanja nakon onih izbora na kojima su se Novosađani sa Limana opredelili za nezavisne kandidate, što jasno govori da taj poraz SNS doživljava kao ‘trn u oku’ – nagasila je Danijela.

Predsednica GO SSP-a nije mogla da sakrije gorčinu zbog teške zloupotrebe dece i mladih u političke svrhe, što je očigledno postala opšteprihvaćena činjenica u toku režima Srpske napredne stranke.

Ispostavilo se, prema pisanju portala Nova.rs, crtanje trobojki bez saglasnosti stanara po Limanu, kao i marš napredne omladine organizovao je i inspirisao sa po 1.000 ili 2.000 dinara Marko Bosanac Boske, vlasnik takozvanih studentskih zadruga i vođa lokalnog SNS kraka. Opet tih famoznih 2.000, tolika je valjda cena Srba u 2021. godini, zavisno od pređene kilometraže.

Možda je slatko uzeti 10 do 20 evra na pravljenje gužve, radeći ništa, ali je izabrano društvo kancerogeno za dušu. Možemo se nadati da klinci imaju dovoljno razvijenu svest i da su preveslali finansijere, uzevši im lovu bez ikakvog daljeg obavezivanja. Neki očigledno nisu. Pitanje je da li je tarifnik ovoga puta bio veći?

– Dok Bosketovi odredi noću farbaju ceo deo grada u nacionalne boje, a SNS jugend maršira usred dana, Limanci strahuju da je ovo tek početak. U gradu čiji su stanovnici bacani pod led samo zbog toga što nisu ‘podobni’ – građani se sa zebnjom pitaju da li mogu da očekuju da će im SNS jurišnici dolaziti na vrata, presretati ih na ulici, pa i gepekovati one ‘neposlušne’. Zbog čega se proizvodi klima uvoda u ‘Kristalnu noć’? Da li dolazi vreme kada ćemo nositi ‘traku oko ruke’? – upitali su iz Stranke slobode i pravde.

Oni su optužili gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i zahtevaju da “prestane da izaziva nemir i paniku kod sugrađana”.

Krečenje a zatim marš

Prethodnih nedelja, odnosno tokom noći, “nepoznati umetnici” prefarbali su javne površine u boje zastave Srbije. U Novom Sadu, na Limanima, fasade zgrada, stepeništa, stubovi, dobili su potpuno novi dizajn – nacionalnu zastavu. Nakon toga, više stotina mladih kao dostojanstvena “naprednjačka brigada” 1. septembra napravili su iznenadni skup, baš u istom delu grada, o kom su bili obavešteni, logično, samo režimski mediji.

Umesto srpske zastave, barjaktar, predvodnik povorke nosio je zastavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Oslikavanje takvih murala je najpre uznemirilo građane Limana. Mladi su na krajnje bezobziran način upotrebljeni u političke svrhe:

– Ono što je nedvosmisleno to je da se kao organizator pojavljuje Unija mladih Novog Sada koja se povezuje sa Srpskom naprednom strankom, jer se i sam gradonačelnik pojavljivao na njihovom skupu. Te unije mladih organizuju gradski odbori SNS- a, a to je slučaj i u Novom Sadu. Reč je o organizaciji mladih ljudi koji su u velikoj meri zloupotrebljeni u političke svrhe, simbolikom i ljudima koji su bili prisutni na skupu, poput Milana Bosanca Bosketa koji je takođe član SNS-a i jedan od mladih novosadskih preduzetnika kojima su povereni prilično skupi poslovi u Novom Sadu – kaže predsednica GO SSP-a za Luftiku, Danijela Grujić i dodaje:

– Među prisutnima je bilo puno srednjoškolaca, prepoznatih i pored očiglednog pokušaja kamuflaže. Mladi Novog Sada u kapuljačama, sa kačketima. To tako podseća na najnesrećnije epizode iz evropske istorije, bliže i dalje – zaključuje Danijela za Luftiku.

I novinarka Tatjana Vojtehovski prepoznala je paralelu okupljanja sa postupcima nacista pred njihov konačan pad.

– Pred sam Hitlerov kraj, Gebels je izveo decu iz škole da ratuju. Kada su viši oficiri tražili da se nemački narod poštedi, Gebels je rekao: oni su glasali za nas, dali nam mandate i normalno je da ginu za Nemačku, jer predaja nikada nije bila opcija – citirala je Vojtehovski.

predaja nije opcija naslovna
Printscreen

Limanci neće nasesti na provokaciju

Limani su oduvek važili za delove grada gde se nalazi etalon građanski orijentisanih i slobodoumnih ljudi. Liman je prva zvanično oslobođena teritorija od naprednjaka, te u tom smislu ovi očajnički potezi ne čudi. Međutim, valjalo bi naprednjacima ponoviti čuvenu narodnu poslovicu: “U dobru se ne ponesi, u zlu se ne pokudi”, prevedenu na agresivnu političku utakmicu, “U pobedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi”. Kako je rekao jedan građanin Limana: “Zlu se ukloni, dobru se pokoni. Tako da, provokacija ponovo neuspešna – džaba ste krečili i prekrečavate.

Krečenje, a zatim marš. Hitler je takođe bio pasionirani slikar, ali previše je ovde crne simbolike. Novosađani će morati dobro da otvore oči, da zaštite svoju decu od uticaja političkih šakala koji nemaju osnovne etičke principe delovanja. Žrtve ovih dešavanja su najverovatnije deca, stanovnici Limana, kao i svi Novosađani koji ne žele da njihovim krajem paradiraju eskadrile zla obučene u huliganske uniforme koje smo svih ovih godina viđali na tribinama. Da im noću farbaju stubove, fasade. Svi smo videli šta je formirano na fudbalskim stadionima, a kasnije je operisalo po Ritopeku… Čuvajmo Novi Sad.

Vučević reče da su na Limanu pobedile komšije, Vučić ga ispravio džipom i Đilasom

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

228 Shares
228 Shares
Share via
Copy link