Ljiljana Stojkov Kalem kada završi s poslom u kancelariji odlazi atelje i tada kompjuter menja za boje, četkice, klešta, bušilice i posvećuje se svom drugom poslu, ili bolje reći – strasti – stvaranju driftwood skulptura.

umetnost-ljiljana
Lileraj

Kako i kada je nastao vaš brend Lileraj?

– Umetnost me je uvek zanimala i oprobala sam se u raznim tehnikama. Videvši da drifrwood art  rade neki umetnici u svetu, svidelo mi se, pa sam napravila svoju verziju. Ubrzo zatim, moj rad je video jedan galerista iz inostranstva. Ponudio mi je saradnju, koju sam prihvatila kao izazov. Dobila sam punu slobodu da sama kreiram radove i dopao mi se taj opušteni pristup. Tako je to počelo, kao igra. Iako se bavim menadžerskim poslom, za mene je to „previše jave, a premalo sna“. Sviđa mi se proces nastanka od početka do kraja. Uzbudljiv je i podrazumeva – prikupljanje materijala na raznim mestima, obradu istog, oslikavanje, dodavanje raznih detalja i važno je da mi svaki korak pričinjava zadovoljstvo.

Šta vas inspiriše?

– To je umetnost inspirisana duhom opuštenosti uglavnom morskih pejzaža, ali i drugih predela u kojima pronadjem lepotu i poželim da ih prikažem na svoj način. U celoj priči važan je i materijal – drvo, koji je potrošen od vode, sunca, vetra i vremena. Ono postaje nešto sasvim drugo u odnosu na svoju prvobitnu namenu i nastavlja da „živi“ u svom drugom obliku.

umetnost-novi-sad
Lileraj

Na mojim radovima uglavnom dominira more, ostrva, reka i život na obali, izložen kako burnim vetrovima, tako u isto vreme i neopisivoj lepoti. Na nekima dominira tišina koju narušavaju samo talasi, udarajući o stene, na nekima fešta, šarenilo i neobuzdana energija. Svaka ima svoj priču, melanholičnu i komičnu. Naravno, kod svake je ljubav u vazduhu.

Koliko je za vas Novi Sad inspirativno mesto?

– Inspiracija je svugde. U vazduhu, bojama, mirisima, tonovima. Samo je treba prepoznati.
Novi Sad – grad na obali reke, zanimljivim festivalima, tvrđavom kao duhom proslih vremena, finom ’lalinskom’ melanholijom, starim građevinama i crkvama zanimljive arhitekture je veoma inspirativan.

umetnicki-radovi
Lileraj

Kakvi su vam dalji planovi što se tiče Lileraja?

U planu je da se Lileraj priča širi, omogućavajući mi da stvaram sopstvene svetove i da donosi pozitivu meni i drugima. Sarađujem sa nekoliko galerija kod nas i u inostranstvu, imam Facebook i Instagram stranice putem kojih se skulpture mogu poručiti.

Pogledajte još fotografija u galeriji

Ovi radovi su idealan poklon za 8. mart, jer su namenjeni onima koji mogu da osete tu vrstu energije i emocije koju oni nose.

Više o najlepšim pesmama o Novom Sadu

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here