Novi Sad

Limanci pisali Lidlu, Lidl kaže ‘razmotrićemo’

Stanovnici novosadskog naselja Liman, okupljeni oko Fejsbuk grupe “Sačuvajmo Liman od betona”, uputili su kompaniji Lidl zvaničnu inicijativu, u kojoj se na nadležne apeluje da prilikom gradnje dva novoplanirana objekta primene ekološke principe kojih se drži u drugim državama.

Reč je o parceli koji je Lidl nedavno kupio između Limana IV i Telepa, kao i o placu koji je ranije kupio između garaže GSP i starog rasadnika Zelenila, na Futoškom putu.

Građani smatraju da će izgradnja novog Lidla “uveliko uticati na promenu uslova življenja u okruženju zbog povećanog obima automobilskog i kamionskog saobraćaja, samim tim povećane količine izduvnih gasova i povećanja nivoa buke u radno vreme objekta, kao i lokalnog povećanja temperature zbog zagrevanja betonskih površina parkinga i krovova objekata u letnjim mesecima”.

Građani se pozivaju na odgovornost koju Lidl tvrdi da poštuje time što imaju politiku kvaliteta i očuvanja životne sredine, piše Gorica Nikolin za 021.

Od Lidla se traži da se automobilski ulaz i izlaz na parking objekta na Limanu izvedu iz pravca postojeće okretnice za autobuse ili da se, umesto postojeće raskrsnice ulica Ive Andrića i Narodnog fronta, izgradi kružni tok iz kojeg bi jedan izlaz vodio ka marketu.

Građani traže i da se oko granica objekta posadi novi drvored od već odraslih i formiranih stabala koji bi imao ulogu prstena primarne zaštite od buke, prašine i izduvnih gasova, kao i da se postojeći drvored uz ulicu Ive Andrića u potpunosti očuva.

Traži se i takozvani zeleni parking, koji Lidl ima u više zemalja u kojima posluje.

“Izgradnjom trgovinskog objekta na lokaciji ‘Livadice’ biće uništena omiljena zelena površina na kojoj su se igrala deca i izvodili kućni ljubimci, te bi s toga Lidl, kao novi komšija, u znak dobre volje mogao da uredi tj. izgradi nova dečija igrališta u susednim stambenim blokovima”, sugerišu građani u apelu koji su poslali kompaniji krajem prošle nedelje.

Kad je reč o lokaciji na Adicama, pre Veternika, građani traže da se napravi pristup objektu mimo Futoškog puta, kako bi se smanjila mogućnost kolapsa u saobraćaju.

“Taj deo puta je inače preopterećen kamionskim saobraćajem zbog nepostojanja obilaznice oko Novog Sada. Slična situacija je i za kupce iz Novog Sada koji će se po izlasku na Futoški put morati polukružno okretati na sledećoj raskrsnici u pravcu Futoga. Takva saobraćajna gužva će definitivno povećati zagađenje zbog povećane emisije izduvnih gasova”, navode građani Limana IV.

Oni traže da se i ovde ne ugrozi postojeći drvored, kao i da se oko granica planiranog marketa posadi novi drvored od već odraslih i formiranih stabala koji bi imao ulogu “prstena” primarne zaštite od buke, prašine i izduvnih gasova.

S obzirom na to da se Zelenilo iz starog rasadnika iselilo bez da je ponelo sve sadnice, građani sugerišu da se ove sadnice i stabla iskoriste kao “zelena barijera” na obodima objekta, a takođe se pozivaju na zeleni parking i prednosti koje isti ima.

“Iako su primarne potrebe Novog Sada, pre svega, zelene površine, a kako urbanistička politika grada ne prati prioritete i potrebe građana, apelujemo na Vašu kompaniju da prilikom projektnog planiranja ovih objekata predvide parking prostori sa primarnom zelenom zonom zaštite i krovovi po principu zelenog krova, kao vid očuvanja zdrave životne sredine za građane Novog Sada, koji su istovremeno i korisnici planiranih objekata.

Kako navedeni predlozi već postoje u praksi Vaše kompanije i saglasni su Vašoj poslovnoj politici, verujemo da ćete imati razumevanja za sve navedene zahteve i savesnim planiranjem i izgradnjom pokazati brigu i dobru nameru prema građanima Novog Sada”, zaključuju građani, članovi inicijative “Sačuvajmo Liman od betona” u dopisu kompaniji Lidl.

Kako potvrđuju u Lidlu, dobili su dopis građana i u saradnji sa njima će ovi zahtevi i sugestije biti razmatrani u budućnosti.

Limanski park sa 2 objekta od 300 m2 nije znak da smo velegrad

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

88 Shares
Share via
Copy link