Magazin Novi Sad

Levijatan se sa nacističkim simbolom slikao ispred Spomenika žrtvama racije u Novom Sadu

Levijatan u Novom Sadu
Foto: AFA Novi Sad/FB

Pripadnici pokreta Levijatan su se slikali ispred Spomenika žrtvama racije na keju u Novom Sadu. Na fotografiji, oni su podigli tri spojena prsta u vis, a bar jedan od njih na majici ima istaknut nacistički simbol “Crno sunce”.

Fotografija je potpisana sa “Borba protiv fašizma i borba protiv lažnog antifašizma”, a objavio ju je vođa Levijatana Pavle Bihali na Tviteru.

On je skoro istovremeno objavio još jednu fotografiju sa istim osobama, ali sa Trga republike i uz neprimerenu poruku namenjenu jednom od novosadskih tviteraša koji je poznat po antifašističkim objavama na društvenim mrežama.

Poziranje u javnosti članova Levijatana sa simbolima nacizma, kao što je “Crno sunce”, nije prvi put.

Da podsetimo, pomenuti simbol je počeo da se koristi tokom nacističke Nemačke i najpoznatiji je primerak iz dvorca “Vevelsburg” (Wewelsburg) koji je vođa SS-a Hajnrih Himler koristio kao elitno sedište nacista, a “Crno sunce” su posle Drugog svetskog rata preuzele mnoge neonacističke grupe.

Antifašistička akcija Novog Sada je ponašanje Levijatana ispred spomenika ocenila kao “pljuvanje u lice žrtvama Novosadske racije.”

– Simboli na njihovoj odeći i tetovaže koje imaju dovoljno govore o njihovoj ideologiji i o tome koliko je cinično da se ova grupacija desničarskih siledžija stavlja u kontekst sećanja na žrtve fašizma – saopštila je AFANS na svojoj Fejsbuk stranici.

PLJUVANJE NA ŽRTVE FAŠIZMARežimske protuve iz fašističke bande Levijatan ovih dana su zauzete prikupljanjem potpisa za…

Gepostet von AFA Novi Sad am Montag, 18. Mai 2020

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević za 021.rs kaže da se ovde radi o klasičnom ruganju žrtvama racije. On je dodao i da je ovo sve nastavak hajke na antifašizam jer sve slične grupe imaju podršku vlasti, jer da tužilaštvo i drugi državni organi rade svoj posao, takve organizacije ne bi ni postojale.

– Ukoliko su oni ovo okačili na društvene mreže, a nije prvi put, imamo tužilaštvo za sajber kriminal i druge državne organe koji to treba da prate, a ipak se ništa ne dešava. Postupci državnih organa im daju zeleno svetlo – naveo je Radosavljević,

On dodaje da je siguran da bi država mogla da se obračuna sa ovakvim organizacijama i, kako kaže, njihovim glupim i neinventivnim ispadima, koji su u osnovi guranje prsta u oko.

– Šta znači kada neko ko svojom ikonografijom i ponašanjem liči na neofašiste ode na spomenik protiv fašizma i nešto radi. To je ta priča koja je potpuno neinventivna i provokativna, ali zahvaljujući političkoj klimi koja podržava desničarske opcije, koja podržava desničarske načine okupljanja, takvi postaju kreatori javnog mnenja – kaže  predsednik Saveza antifašista Vojvodine.

On dodaje i da je loše to što se u Novom Sadu sada ne može računati na to da će dogoditi ono što se pre nekoliko dana dogodilo u Sarajevo, kada je hiljade građana izašlo na ulice i protestovalo protiv relativizacije zločina i širenja fašističkih ideja.

Ovo je objasnio time da su u Srbiji ubijeni svi ostaci građanske normalnosti, jer se neguju anticivilizacijske norme, negira se prošlost i posle više od pola veka staje se na stranu gubitnika u Drugom svetskom ratu rehabilitacijom pokreta Draže Mihailovića, žurbom da se rehabilituje Milan Nedić, stida zbog 27. marta 1941. godine i sličnog.

Radosavljević je dodao da ne zna šta je potrebno da se narod probudi, pobuni i pokaže antifašizam, naročito pošto su ljudi zaplašeni i rastrojeni nakon dvomesečnog zatvaranja u kuće i kao posledicu će imati mnogo više psihičkih problema. Prema njegovoj oceni, to sve liči na višegodišnji plan da se građani drže u pokornosti.

Dodajmo i da je Pokret Levijatan najavio učešće na izborima.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević

Policajka sa maskom Levijatan na službenom zadatku

PARTNERI SAJTA


819 Shares
819 Shares
Share via
Copy link