Beograd Vesti

Skup protiv migranata i kontraskup levičara u Beogradu, policija razdvajala sukobljene strane

protest-migranti

U parku pored Ekonomskog fakulteta u Beogradu večeras je održan skup pristalica organizacije „Narodne patrole“ i kontraskup levičarskih organizacija. Da ne bi došlo do incidenata grupe su bile razdvojene kordonom sastavljenim od više desetina policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, javlja Danas.

Organizacija „Narodne patrole“ prethodno je najavila akciju „Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta“ na društvenim mrežama, uz sliku tog mesta u kojem se obično mogu videti migranti i tražioci azila, pozivajući na njihovo proterivanje iz parka.

Kao protivskup, pojavile su se pristalice više levičarskih organizacija, uz poruku „Čaj solidarnosti“.

Pristalice obe grupe, su međusobno razmenjivali poruke, skandirajući „smrt fašizmu i kapitalizmu“ sa jedne, odnosno „bando crvena“ i „ustaše“ sa druge strane.

Pripadnici „Narodnih patrola“ doneli su zastave na kojima piše „Kosovo je Srbija“, „Nema predaje“ i transparent na engleskom sa parolom „Teroristi nisu dobrodošli“, kao i crnu zastavu sa ljudksom lobanjom.

Druga strana je imala crvene zastave i transparent „Dobro ste došli, narodnom akcijom protiv batinaša“.

Vođa samoproklamovanih „narodnih patrola“ Damnjan Knežević izjavio je danas na protestu da će on i njegove pristalice „uzeti stvar u svoje ruke i krenuti da čiste svoja dvorišta“ jer sistem ne radi, a oni koji građani plaćaju ne brane Ustav.

Knežević je obećao da će od danas „hiljade i hiljade ljudi“ biti „narodna“ patrola u gradovima Srbije, i istakao da su se građani okupili da se brane od sistema koji je potpisao Marakeški i Dablinski sporazum „po kome hoće da do 2025. godina nasele u Srbiju 750.000 migranata“.

On je upitao okupljene kakvi bi oni ljudi bili kada bi dopustili da im „kojeko bode noževima ljude po Beogradu i ostalom gradovima“ i dodao da građani „imaju pravo“ da reaguju „kada čuju“ da je neko napadnut, i da „imaju pravo na građansko hapšenje“ Knežević je rekao da članove „narodnih patrola“ nazivaju rasistima i fašistima iako su oni „baš kod Ekonomskog fakulteta spasili život jednom migrantu“.

Kneževićevom obraćanju prethodile su verbalna prepucavanja njegovih pristalica sa grupom građana koji su došli da iskažu solidarnosti sa izbeglicama, „protiv nasilja, mržnje i rasizma“.

Policija opet bije, a ovoga puta na tapetu su izbeglice i migranti

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Farsa je da ih neko zeli.Realno je da nisu dobro dosli jer ce nas vremenom ugrozavati sve vise.Moj sin ima 31 godinu i nezaposljen je,pre 10 dana je dobio sina a drzava brine o migrantima.Sta ce biti ako stvarno pocnu da ih naseljavaju mogu da zamislim.

23 Shares
Share via
Copy link