Magazin Putovanja

Letovanje u maju: 7 destinacija gde je dovoljno toplo more

kipar
Foto: European University Cyprus

Već sada mnogi planiraju svoje letovanje, a oni ograničenog budžeta mogu razmišljati i o predsezoni. Iako letovanje u maju možda ne zvuči kao idealna opcija, na pojedinim destinacijama baš u tom periodu vreme je savršeno za kupanje.

Klima se dosta razlikuje u zavisnosti od države, ali još uvek se ne može očekivati prava letnja vrućina. Na severnoj hemisferi maj se smatra prelaznim razdobljem, pa je vreme još uvek nestabilno i promenljivo, dok je na južnoj hemisferi klima toplija.

Izrael

U maju prosečna dnevna temperatura u Izraelu dostiže +27 °C, a najviša +30 °C. Najtoplije vreme na obali Crvenog mora je +32 °C, ali živa u termometru može porasti i do +40 °C. Širom Izraela dnevna i noćna temperatura raste kako se leto bliži, pa je najbolje vreme za opuštanje na plažama u drugoj polovini maja, piše Nova.rs.

Izrael izlazi na više mora, a voda u njima se nejednako zagreva. Ako vas zanima gde se opustiti uz more početkom maja, odaberite Mrtvo more gde se voda zagreje do +27 °C ili Crveno more gde temperatura vode doseže +23 °C. Voda Sredozemnog mora je hladnija – +21 °C, a do kraja meseca zagreva se do +23 °C.

Maj u Izraelu je najbolje vreme kada se možete odmoriti, otići na izlete u planine i na brojne atrakcije – istorijske, verske ili arhitektonske.

Kipar

U maju se na Kipru završava kišna sezona, pa je početkom meseca bolje ne ići jer još uvek postoji šansa za padavine. Ako u prvim danima temperatura dosegne +23 °C, u drugoj polovini maja postaje toplije – +28 °C. Noću je prilično hladnjikavo, pa ponesite toplu odeću.

Topli maj na Kipru pogodan je za bilo koju turističku zabavu – razgledanje znamenitosti, atrakcije, zabavu. Na teritoriji Kipra postavljene su fascinantne planinarske staze koje omogućavaju uživanje u pogledu na sela i prelepe pejzaže.

U proleće se otvaraju svi vodeni parkovi, diskoteke, kafići… Mladi najviše vole da letuju u Aja Napi, koju nazivaju kiparskom Ibicom.

U maju takođe ima mnogo festivala i drugih zanimljivih događaja, poput izložbi, koncerata.

Egipat

Naravno, mnoge turiste zanima gde u maju možete otići na more kako biste se kupali i sunčali do mile volje? U Egiptu je temperatura oko +28 stepeni, na suncu je oko +32 stepena. Pripremite se na to da se u nekim odmaralištima termometar podiže na +40 stepeni, ali to je izuzetno retko. Noću je toplo – +23 stepena. Sredinom proleća nema padavina, ali treba napomenuti da u Egipatu duva jak vetar.

Za avanturiste tu su aktivnosti poput surfovanja, ronjenja, skijanja na vodi, vožnje katamarana. Egipat je takođe popularna destinacija za ronjenje. Ako putujete s porodicom, najbolje je otići u vodene parkove. U maju ima dosta zabavnog sadržaja u popularnim letovalištima.

Ujedinjeni Arapski Emirati

U UAE vremenska prognoza je sledeća – danju se vazduh zagreva do +36 °C, noću + 30 °C. Plivanje je prijatnije u Persijskom zalivu, koji se do maja zagreje do +29 ° C. Voda Omanskog zaliva je hladnija – +23 °C. Padavina skoro da nema, ali su moguće peščane oluje.

To je zemlja bogate istorije i modernih odmarališta, u kojoj ima svega za ugodan odmor i zabavu. Mnogi turisti primećuju da je najbolje da se u maju upoznate s istorijom i kulturom Arapskih Emirata. Možete planirati izlete ili razgledanje drevnih mesta.

Porodice s decom svakako bi trebalo da posete zabavni park Al Jazeera. Izleti džipovima u pustinji popularni su u maju. Najbolji DJ-evi iz Evrope rade u noćnim klubovima UAE-a, tako da mladima neće biti dosadno. Početkom leta je teže opustiti se jer postaje vrlo zagušljivo i vruće. Bolje je planirati putovanje u prvoj polovini meseca.

Krit

Ako niste sigurni gde otići na odmor, razmislite o odmaralištima i plažama na Kritu. Grčka je privlačna zbog relativno pristupačnih cena i vremeskih uslova. Od mnogih grčkih odmarališta, za maj je Krit najbolji izbor. Čim dođe proleće, tamo nastupa zaista toplo letnje vreme. Ipak, putovanje je najbolje planirati u drugoj polovini meseca kada more postane toplije i količina padavina opadne.

U plitkim vodama more se prilično zagreva, pa je kupanje ugodno čak i za decu. Blizu obale nema vetrova.

Ipak, ovaj deo Grčke nije toliko orijentisan ka deci, pa im može biti dosadno. Preporučuje se odlazak na Krit radi razgledanja, posećivanja lokalnih restorana i taverni i isprobavanja nacionalnih jela.

Turska

Za Tursku je poželjno odabrati drugu polovinu meseca jer tada na suncu možete uživati ​​13 sati dnevno. Danju se termometar podiže na +21, pa i +24 stepena, ali u centru i na zapadu zemlje malo je hladnije. S obzirom na nedostatak vetra, turske noći u maju nisu tako tople kao leti i nisu tako sveže kao u aprilu.

U moru možete plivati ​​u maju, iako je voda i dalje hladna – od +19 °C do +21 °C. More u maju je pogodno za ronjenje, a možete ići na skijanje na vodi. Ako vam je more prehladno, možete se opustiti u vodenom parku, ima ih puno u Turskoj – u Antaliji, Beleku, Kušadasiju, Marmarisu, Bodrumu…

Turiste s decom zanimaće odlazak u planetarijum. Dečji karnevali se održavaju u turskim odmaralištima. Maj je odličan za izlete jer vrućina još nije počela, a cene još nisu dostigle svoj vrhunac.

U maju se otvaraju zabavne atrakcije, mladi se opuštaju u barovima, diskotekama.

Kanarska ostrva

Sredinom proleća Kanarska ostrva polako postaju topla. Dnevne temperature su oko +24 stepena, a noću je prohladno – oko +18 stepeni. Na odmoru u ovom delu Španije će vam svakako trebati topla odeća. Temperatura vode je +20 stepeni, pa je bolje ići krajem maja.

Na ostrvu ima mnogo zanimljivih mesta – prirodne znamenitosti, arhitektonske građevine. Maj na Kanarskim ostrvima smatra se najboljim vremenom za izlete.

Sredina i kasno proleće period je festivala i praznika. Najpoznatiji je Dan Kanarskih ostrva, koji se obeležava krajem meseca. Možete ići i na festival vatrometa.

Izvor: Nova.rs

Koliko će koštati letovanje u Grčkoj 2023: Ovo je 5 najjeftinijih ostrva

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

74 Shares
Share via
Copy link