Magazin

Skandal na Halkidikiju, vlasnik hotela skrivenim kamerama snimao goste u sobama

grcka-policija

Nastala je prava uzbuna među turistima nakon što je otkriveno da je vlasnik hotela na Halkidiku u Grčkoj postavio kamere u hotelske sobe.

Kako prenose grčki mediji, vlasnik hotela na Halkidikiju instalirao je skrivene kamere po sobama i nezakonito pratio i snimao privatne trenutke svojih gostiju.

Istraga grčke policije pokrenuta je nakon prijave mladog para, koji je krajem septembra 2022. godine u sobi u kojoj su proveli noć, pronašao kameru, prenosi Nova.

Kako je saopšteno iz policije, tokom istrage je utvrđeno da je 34-godišnji vlasnik hotela snimao i pratio 27 osoba, od kojih su velika većina grčki i strani turisti, od kojih je 13 identifikovano.

Protiv vlasnika je podneta prijava koji će biti prosleđen prvostepenom tužilaštvu Halkidikija, zbog kršenja zakona o ličnim podacima i privatnosti telefonske komunikacije i usmenog razgovora.

Kako se navodi u istom saopštenju, u pretresu prostorija turističkog smeštaja pronađeno je šest „skrivenih“ kamera, simulirajućih punjača za mobilne telefone, osam memorijskih kartica, registrator za spoljni nadzor zatvorenog kruga, jedinica za digitalno skladištenje podataka, pronađeni su i oduzeti prenosni elektronski računar, tablet uređaj i mobilni telefon, prenosi novi sajt tvks.gr.

Turisti ogorčeni

Otac jednog četvorogodišnjaka je progovorio je za medije i opisao šta je doživeo u hotelu prošlog leta sa svojom porodicom, kao i misli koje su mu prolazile kroz glavu kada je otkrio kameru.

– I naš lični život, a posebno naše dete su pogođeni. Menjali smo mu pelenu, bio je nag previše sati u sobi i uopšte nije bilo prijatno znati da je neko ovo snimio i da to može da koristi bilo gde na internet – kaže otac deteta.

U noćnom ormariću pored njihovog kreveta, crni uređaj, koji liči na punjač za mobilni telefon sa usb portom, snimao je njihove privatne trenutke u sobi u kojoj su boravili na Afito Halkidikiju.

– Izgledalo je kao neki punjač za telefon sa USB portom. To je snimalo nas dok smo bili u sobi. Ne znam kakva je kamera u tom čudu, niti kakve je snimke mogla da napravi i iz kojih uglova. Mislim da je sa tog stočića mogla celu sobu da snimi – kaže otac.

U sobama hotela otkriveno je ukupno 6 skrivenih kamera koje su snimale sliku i zvuk.

– Sećam se da sam supruzi rekao da ne puni telefon na tom čudu jer smo imali naše punjače, a i da je u zidu imao USB utičnicu, tako da to crno čudo nismo ni dirali. Tek sada znam da je tu bila kamera – navodi on.

Kako kaže ovaj otac, utisci o smeštaju su u početku bili odlični, a zapravo je i sam čestitao hotelijeru koji je sada optužen.

– Bio je na nivou hotela sa pet zvezdica. Imao je sef unutra, aparat za kafu, klimu, lepo kupatilo. Bilo je jako dobro i vlasnik kojeg smo sreli dao nam je neke popuste za kafić u centru sela. Lično sam mu čestitao, jer sam bio oduševljen poslom koji je uradio i sve je bilo po veoma razumnoj ceni – rekao je on.

Bivša radnica prva prijavila slučaj

Grčki mediji navode da je policija prvi put saznala za ovaj slučaj kada je vlasnika prijavila bivša radnica.

Naime, ona je sa dečkom boravila u jednoj od soba. Njoj je vlasnik smeštaja ponudio sobu za džabe, da joj se zahvali za uspešnu sezonu u baru.

Cela stvar je otkrivena kada je devojčin partner, koji se bavi elektronikom, video uređaj na jednoj utičnici u prostoriji i shvatio da je u pitanju skrivena kamera.

Uređaj koji je, kako je par rekao policiji, bio uključen i koji je stalno snimao sliku i zvuk njihovog kretanja.

Oni su napustili sobu i otišli u policijskku stanicu u Solonu sa skrivenom kamerom koju su pronašli i sve prijavili.

Do sada se javilo nekoliko ljudi koji sumnjaju da su snimani u svojim sobama, a veruje se da će ih biti još.

Grčkoj očajnički potrebni sezonski radnici, uvode se olakšice za Srbe

Share via
Copy link