Srbija Vesti

U Leskovcu sve više revakcinisanih, a zaraženih pacijenata

Leskovačka kovid bolnica u proteklih pola meseca beleži porast pacijenata, a među njima nalazi se i više od deset vakcinisanih i revakcinisanih pacijenata. Oni su uglavnom primili kinesku vakcinu „Sinofarm“, a lekari objašnjavaju da se ljudi očigledno opuštaju prerano, jer im se još uvek nije formirao imunitet.

Svi su imali upalu pluća i njihovo stanje se ocenjuje kao „srednje teško“, ali ni jedan nije srećom, za sada, bio na respiratoru.

– Svi su došli sa pozitivnim nalazom na koronavirus, sa pneumonijom i svim pratećim simtomima koje imaju i nevakcinisani kovid-pacijenti – kaže sagovornik portala Jugmedia.

Prvi pacijent sa primljenom drugom dozom vakcine javio se pre 12 dana na Grudno odeljenje, a reč je o radno aktivnoj osobi, čije se lečenje uspešno odvija, a poslednji revakcinisani pacijent, star 62 godine, primljen je na Odeljenje infektologije pre dva dana.

– Njegovo stanje se procenjuje kao srednje teško, ali stabilno – kažu lekari sa ovog odeljenja.

Revakacinisani pacijenti se javljaju u Kovid bolnicu uglavnom deset dana od primljene druge vakcine.

– Izvesno je da su se posle prve doze opustili i inficirali, a drugu dozu primili u periodu inkubacije koju je ubrzala i rasplamsala druga vakcina – objašnjava lekar sa Grudnog odeljenja.

Neki od revakcinisanih pacijenata su tako inficirali i članove svojih porodica, pa je bio i slučaj da se cela jedna porodica obratila za pomoć.

U vreme početka masovne vakcinacije kineskom vakcinom nije bilo informacija koliko je potrebno za stvaranje antitela od dana revakcinacije. U poslednje dve nedelje domaći virusolozi, infektolozi i epidemiolozi tvrde da se imunitet na korna virus stvara tek nakon 40 dana.

Smenjena upravnica vranjskog Doma zdravlja zbog pogrešne revakcinacije

42 Shares
Share via
Copy link