Koronavirus Srbija

Ovaj srpski grad je produžio vanrednu situaciju na još 14 dana, stanje nesigurno

koronavirus-pacijent

Gradski štab za vanredne situacije grada Leskovca je na sednici doneo odluku da se vanredna situacija produži na još 14 dana.

U okviru prve tačke dnevnog reda dr Aleksandra Nikolić v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje iznela je epidemiološku situaciju na osnovu koje je procenjeno da je situacija u Leskovcu nakon nepovoljne prelazi u nesigurnu, piše Telegraf.

– Za posmatrani period od 27. jula do 9. avgusta registrovan je pad broja novozaraženih lica od kovida-19 u odnosu na period od 13. do 26. jula za 140 slučajeva. Broj pacijenata na bolničkom lečenju se smanjuje, kao i broj pregleda u kovid ambulanti i testiranja – navela je Nikolić.

Ona je istakla da jem od početka epidemije na teritoriji okruga ukupno potvrđeno 1.557 slučajeva korona virusa, od toga: grad Leskovac 1.239, opština Vlasotince 156, Lebane 79, Medveđa 44 lica, Bojnik 33 i Crna trava 6 lica.

Govorila je i o situaciji u Ustanovi za odrasle i starije.

– Od prijave epidemije od Kovida 19 u Ustanovi za odrasle i starije, dana 24. jula, svakodnevno se sprovode sve mere i to: pregled svih korisnika na simptome repsiratorne infekcije koje ukazuju na Kovid 19, lečenje pacijenata, nadzor nad svim zonama u karantinu, dezinfekcija i testiranje korisnika i zaposlenih prema indikacijama.

Kontrolni brisevi iz crvene zone pokazali su da je kod 30 korisnika i 17 zaposlenih nalaz na korona virus negativan – rekla je Nikolić.

Stanje u kovid bolnici

Po ovoj tački dnevnog reda za reč se javio direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević koji je govorio o stanju u kovid bolnici.

– Na današnji dan se u kovid bolnici nalazi 77 pacijenata. Primećen je lagani pad hosipitalizovanih pacijenata, od 160 sad smo došli do broja 77, 31 lice je još uvek na kiseoniku, dok je noćas jedno lice prevezeno za Niš. Služba za fizikalnu medicinu je trenutno prazna, i danas će biti ispražnjena i služba bolesti zavisnosti, ostaće pacijenti na odeljenju psihoze. U narednom periodu nećemo zatvarati Kovid bolnicu, osoblje i zgrade će biti u pripravnosti, jer je situacija u gradu nesigurna – objasnio je dr Dimitrijević.

On je na današnjoj sednici istakao da je, u dogovoru sa Ministarstvom, otvoreno i kovid porodilište u cilju zaštite ostalih pacijentkinja i beba, kao i zaštite osoblja, kao i da je otvorena i hiruška sala za kovid pozitivne pacijente i napomenuo da se još rade samo hitni slučajevi i operativa.

U okviru druge tačke dnevnog reda usvojene su mere čijom primenom bi trebalo sprečiti širenje korona virusa na teritoriji grada Leskovca za period od 10. do 24. avgusta, u skladu sa Zakonom o zašititi stanovništva od zaraznih bolesti i Uredbom Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanj i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Naučnici na pragu značajnog otkrića, pronašli slabu tačku koronavirusa

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link