Koronavirus

Lekari apeluju da se maske i rukavice ne bacaju po ulicama: Ljudi, to je medicinski otpad i to je opasno!

Maske bačene na ulicu
Foto: Glas Zaječara

Ljudi u Srbiji u sve većom broju koriste zaštitne maske. Neke je na to naterala mera obaveznog nošenja u zatvorenim javnim prostorima, a drugi ih koriste po sopstvenoj savesti. Kako god, primetan je sve veći broj iskorišćenih maski i rukavica na ulicama gradova.

Brojni lekari se, na društenim mrežama, pridružuju apelu da se povede računa o odlaganju ovog medicinskog otpada.

Doktor specijalista stomatologije Predrag Miletić, apelovao je na sve građane da iskorišćene maske ne bacaju po pločniku, već u kantu za smeće ili kontejner.

Apelu doktora Miletića se pridružila i primarijus dr Slavica Plavšić.

Podsetimo, iz JKP Gradska čistoća su još u aprilu apelovali na građane da iskorišćenu zaštitnu opremu, kao i papirne maramice odlože u posebnu kesu koju je potrebno vezati pre ubacivanja u kontejner, kako bi se sprečilo eventualno dalje širenje zaraze.

Na sajtu JKP Gradska čistoća, navodi se da su najugroženiji oni komunalni radnici koji rade na pražnjenju sudova za odlaganje otpada.

– U normalnim okolnostima medicinski otpad u potpunosti drugačije odlaže od klasičnog komunalnog. U ovoj situaciji to nije moguće sprovesti, jer usled epidemije i klasični, kućni, komunalni otpad sa kojim radimo, veoma lako može postati infektivni, odnosno medicinski otpad – nalazi se u saopštenju JKP Gradska čistoća.

Izvor: Nova.rs

Efektan snimak australijskih naučnika posle kojeg nećete napuštati kuću bez maske (VIDEO)

66 Shares
Share via
Copy link