Magazin Srbija

Vladica je narodni lekar koji leči ceo grad, njegov broj svi znaju i svi ga pitaju za pomoć

vladica-doktor-prokuplje
Foto: Facebook/Niste znali/Dušan Tamburić

Iako su moralne vrline dobrog lekara poput ljubaznosti, pravičnosti i dobrog rasuđivanja pružile uvid u prirodu medicinskog profesionalizma i etičke zahteve prema lekaru kao moralnoj osobi – u praksi, nažalost, sve su ređi medicinari koje bi okarakterisali kao takve.

Prokuplje je mali grad, a na pomen njegovog imena svi će vam sa osmehom i uz osećanje zahvalnosti pričati o ovom zaista velikom čoveku. Za njega je to, najveće nagrada.

Vladica Mišković iz Prokuplja već nekoliko godina nosi nezvaničnu titulu narodnog lekara u ovom mestu, jer pored redovnog posla koji kao lekar obavlja u Opštoj bolnici on bukvalno leči čitav grad.

Nema dana da ne prođe ulicom, a da ga ne zaustavljaju ljudi i pitaju za savete i pokazuju dijagnoze, a on strpljivo odgovara svima i uvek je tu da pomogne.

U kafiću, na ulici, u prodavnici, Vladica deli zdravstvene savete građanima, upućuje ih kome da se obrate i objašnjava terapije.

Njegov broj telefona svi znaju i često može da se vidi kako drži telefon u rukama i odgovara na pozive i poruke koje dobija od građana.

Zbog svega ovoga Vladica je oličenje lekarske profesije, etike, vrlina koje krase jednog čoveka – koji svima nama može da posluži kao svetao primer onoga što često zaboravljamo, da zdravlje mora biti na prvom mestu, a da svim ljudima uvek i nesebično treba pomoći.

Izvor: Fejsbuk/Niste znali

Doktorka Ana nas je napustila na svoj 41. rođendan, bila je tihi heroj čiju priču treba da znate

232 Shares
232 Shares
Share via
Copy link