Magazin

Lekar u KC Vojvodine oboleo od morbila

Klinički centar Vojvodine potvrdio je danas  da je jedan njihov lekar, oboleo od morbila. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da bi epidemija mogla da potraje još dva meseca i da bi njen vrhunac mogao da bude u februaru. Trenutno u Pokrajini je 49 osoba zaraženo morbilima.

Jedan lekar radilogije u Kliničkom centru oboleo je od morbila. U kliničkom centru Vojvodine kažu da su preduzeli sve mere kako bi osoblje i pacijente zaštitili od širenja morbila.

“Sve osobe koje su vakcinisane, a zaposlene su u KCV ili su preležali morbile nastavljaju sa radom, a osobe koje nemaju dokaz da su vakcinisane, preporuka je da odu na bolovanje u onom vremenskom periodu u kojem je maksimalna inkubacija za bolesti malih boiginja”, rekla je doktorka Edita Stokić, iz Kliničkog centra Vojvodine.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je u pokrajini 49 osoba obolelo od morbila i da niko nema težu kliničku sliku.

“Najugroženiji u epidemiji morbila su deca ispod godinu dana koja nisu vakcinisana i stariji od 20 kod kojih se očekuju komplikacije u slučaju obolevanja”, rekao je doktor Miroljub Ristić, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U odnosu na druga vojvođanska mesta, u Novom Sadu ima najviše obolelih od morbila i to može da se dovede u vezu sa malim procentom vakcinisanih na početku epidemije. Ipak, u Institutu kažu da je poslednjih meseci povećan broj vakcinisane dece. Tako je danas 95 odsto školske i 90 odsto predškolske dece pokriveno vakcinom protiv morbila. Ipak, i dalje određeni broj dece od godinu i dve, nisu vakcinisana.

“Dete koje napuni godinu dana može da primi vakcinu. Ne treba da se čeka da stekne verbalne i motoričke sposobnosti. Jer MMR vakcina nema veze sa autizmom”, dodao je Ristić.

Da li će biti potrebe i za vakcinacijom odraslih, zavisi od toka epidemije. U Institutu smatraju da bi ona mogla da potraje još dva meseca. Trenutno se prikupljaju podaci o vakcinalnom statusu i preležanim morbilima kod zdravstvenih radnika, a institut Batut će doneti strategiju njihove vakcinacije.

Zbog čega su vakcine od životne važnosti

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link