Magazin

Lekar u KC Vojvodine oboleo od morbila

Klinički centar Vojvodine potvrdio je danas  da je jedan njihov lekar, oboleo od morbila. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da bi epidemija mogla da potraje još dva meseca i da bi njen vrhunac mogao da bude u februaru. Trenutno u Pokrajini je 49 osoba zaraženo morbilima.

Jedan lekar radilogije u Kliničkom centru oboleo je od morbila. U kliničkom centru Vojvodine kažu da su preduzeli sve mere kako bi osoblje i pacijente zaštitili od širenja morbila.

„Sve osobe koje su vakcinisane, a zaposlene su u KCV ili su preležali morbile nastavljaju sa radom, a osobe koje nemaju dokaz da su vakcinisane, preporuka je da odu na bolovanje u onom vremenskom periodu u kojem je maksimalna inkubacija za bolesti malih boiginja“, rekla je doktorka Edita Stokić, iz Kliničkog centra Vojvodine.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je u pokrajini 49 osoba obolelo od morbila i da niko nema težu kliničku sliku.

„Najugroženiji u epidemiji morbila su deca ispod godinu dana koja nisu vakcinisana i stariji od 20 kod kojih se očekuju komplikacije u slučaju obolevanja“, rekao je doktor Miroljub Ristić, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U odnosu na druga vojvođanska mesta, u Novom Sadu ima najviše obolelih od morbila i to može da se dovede u vezu sa malim procentom vakcinisanih na početku epidemije. Ipak, u Institutu kažu da je poslednjih meseci povećan broj vakcinisane dece. Tako je danas 95 odsto školske i 90 odsto predškolske dece pokriveno vakcinom protiv morbila. Ipak, i dalje određeni broj dece od godinu i dve, nisu vakcinisana.

„Dete koje napuni godinu dana može da primi vakcinu. Ne treba da se čeka da stekne verbalne i motoričke sposobnosti. Jer MMR vakcina nema veze sa autizmom“, dodao je Ristić.

Da li će biti potrebe i za vakcinacijom odraslih, zavisi od toka epidemije. U Institutu smatraju da bi ona mogla da potraje još dva meseca. Trenutno se prikupljaju podaci o vakcinalnom statusu i preležanim morbilima kod zdravstvenih radnika, a institut Batut će doneti strategiju njihove vakcinacije.

Zbog čega su vakcine od životne važnosti

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

15 Shares
Share via
Copy link