Magazin

Lek za karcinom dojke odobren u Srbiji, ali mora skupo da se plati – država ima druge prioritete

srednji prst

Znam da nam je svima svega preko glave i one stvari, ko je ima, to jest, lepu vest ne mož’ naći ko mučeni Diogen koji je tumarao tražeći čoveka, ali moram ovo da vam ispričam, služiću se najjednostavnijim rečima jer uglavnom nisu potrebne pompezne reči da biste dočarali neku strahotu.

Postoji jedan lek za metastatski karcinom dojke, koji ženama omogućava normalan život, bez bolova i koji taj smrtonosni metastatski karcinom pretvara u hroničnu bolest sa kojom se može živeti godinama i godinama.

Taj lek je odobren u Srbiji, ali ne o trošku RFZO, znači, kome treba, mora ga kupiti. Kutija tog leka košta 450.000 dinara, prevedeno u eure – oko 4.000. Najskuplji je u regionu u kome je svim ženama, uključujući i Bugarke i Albanke (izdvajam pošto mi tripujemo da nešto bolje i kvalitetnije živimo od njih) dostupan o trošku zdravstvenog osiguranja i kudikamo je jeftiniji, kao što bi bio jeftiniji i ovde da ga nabavlja država, odnosno RFZO.

Da ponovim, žene u Srbiji jedine u regionu nisu pokrivene ovom terapijom.

Pre sedam meseci, RFZO-u je predata inicijativa koja uključuje stručna mišljenja onkologa, kao i objašnjenje kako i koliko pomaže ženama, da se ovaj lek uvede na listu lekova o trošku zdravstvenog osiguranja. Jer nemamo mi žene za gubljenje, bacanje i otpisivanje.

Pre dva dana je objavljena vest da je odobrena lista koja uključuje 150 novih lekova, ali, znate ono, uvek ima neko ali – to su lekovi koje već imamo, antibiotici, antipiretici, za hipertenziju i tako dalje, samo pod drugim imenom i od drugih proizvođača, da, pazite sad – ne bi došlo do nestašice i zbog konkurencije na tržištu, šta god ovo konkurencija značilo, a obično ne znači ono što treba da znači jer smo mi takvi kakvi smo. To jest ova država.

Inovativnih lekova, uključujući o ovaj o kome govorim, na ovoj listi nema, ta lista je u pripremi i biće spremna do početka leta, reče direktorka RFZO. Pa će onda godišnji odmori, pa ništa, a kao što znate, ako žena sa metastatskim karcinomom dojke nešto ima, to je – vreme, može da čeka leto, pa jesen, pa zimu… I da se moli, iako molitve ne pomažu.

I onda juče osvane vest – Srpska pravoslavna crkva dobiće još 1,7 milijardi dinara odnosno oko 14,4 miliona evra za završetak radova na Hramu Svetog Save. Jer ova država zna šta su prioriteti. Inače, ako niste brojali, država u prethodne tri godine u izgradnju Hrama uložila 43 miliona evra.

Nažalost, žena sa metastatskim karcinomom dojke ne može ni da dopuzi do Hrama, ako bi joj palo na pamet – ako država neće, daj, Bože, pomozi bar ti. Nema snage za to.

Ovaj status je iz edicije – jebem vam svima mater!

Autor: Mirjana Mimica Radojević, izvor: Facebook

Najteže je kada snimak pluća ukazuje na to da će pacijent umreti, a on veruje da ćemo ga spasiti

1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link