Balkan

Lekari joj 7 meseci nisu rekli da ima rak, načelnica onkologije prebacuje krivicu na obolelu pacijentkinju

lina budak
Foto: N1

Advokatica iz Hrvatske Lina Budak 7 meseci od obavljenih analiza nije dobila nalaz i saznala da boluje od raka dojke.

Dr Vesna Ramljak, načelnica odeljenja za onkološku patologiju i kliničku citologiju u KBC Sestre milosrdnice, u kojoj se slučaj i desio, napisala je na Fejsbuku da su u pitanju gnusne optužbe, insinuacije i neznanje i odgovornost prebacila na obolelu ženu. Ona je usput istakla da „pacijenti moraju biti svesni da osim što imaju sva prava, moraju imati i dužnosti te zrelost i odgovornost prema sebi, svom telu i svojoj bolesti“, prenosi N1.

Doktorka je u Fejsbuk statusu objasnila kompleksan protokol i put koji svaka pacijentkinja prođe od sumnje na bolest do dobijanja rezultata analiza. Prema njenim rečima, neki nalazi se podižu na šalteru, a onaj koji je advokatica Budak čekala i nije dobila, ide direktno hirurgu koji ju je i uputio na pretrage.

– Sestra na šalteru ne zna da li se radila biopsija ili ne, i ako je pitate da li su to svi nalazi ona će nakon provere koje sve nalazi pacijentkinji trebaju, odgovoriti pozitivno ili negativno. Ako je pitate za PHD nalaz ista će odgovoriti da je nalaz kod lekara koji ju je poslao na core biopsiju, napisala je načelnica odeljenja za onkološku patologiju.

Ona je izrazila žaljenje što je „očito došlo do komunikacijske greške“ i dodala da pacijenti moraju biti svesni „da osim što imaju sva prava moraju imati i dužnosti te zrelost i odgovornost prema sebi, svom telu i svojoj bolesti“.

– Svakom pacijentu su data i više nego jasna uputstva šta da radi i kud da ide. U ovoj bolnici radim preko 30 godina i nikad, ali nikad se nije dogodilo da nam pacijenti dolaze sedam meseci posle dijagnostičkih pretraga i da nemaju pojma niti sumnju da eventualno boluju od maligne bolesti. Koliko se protokalno ispravno radi može se vrlo lako proveriti kod hiljada pacijentkinja koje su prošle kroz našu bolnicu, napisala je doktorka.

Dodala je da su svi u bolnici užasnuti linčom koji trpi kolega i poručila „ne lamačite jezičanama uzalud i bespotrebno!“

Izvor: N1

„Trebalo je više od 5 meseci da mama dobije dijagnozu“: Od Zvezdanine ispovesti o lečenju u Srbiji prolazi jeza

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link