Magazin Vojvodina

Fruškogorski dragulj netaknute prirode okružen vodopadima ‘igrao’ je u ‘Mi nismo anđeli’ i Čolinom spotu (FOTO)

ledinačko jezero
Printscreen

Fruška gora je prvi Nacionalni park u Srbiji, a taj status je dobila 1960. godine. Ona predstavlja pravi dragulj Vojvodine, bogata je prirodnim i kulturnim nasleđem.

Posebnom je čine brojni manastiri koji se nalaze na njenoj teritoriji, pa je zbog toga nazvana i srpskom Svetom Gorom, a osim toga, može da se pohvali i sa čak 16 jezera.

Jezera na Fruškoj gori su uglavnom mala i veštačka, ali se nalaze u čistoj netaknutoj prirodi.

Nastala su u nekadašnjim kopovima ili pregrađivanjem planinskih potoka zarad potreba vodosnabdevanja obradivih površina. Svako je posebno na svoj način i čini idealno mesto za izlet u prirodi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌿Priroda Mi Društvo (@priroda.mi.drustvo

Ledinačko jezero

Ovo jezero je nastalo 1999. godine prestankom rada pumpi kamenoloma Srebro. Na tom mestu se eksploatisala retka ruda vulkanskog porekla trahit koja služi za asfaltne mešavine i betone visokog kvaliteta.

Jezero se punilo podzemnim vodama, kao i potocima Lukin svetac i Srebrni potok.

Strme litice, bogate fruškogorske šume i presečeni potoci koji obrazuju slapove čine ovo jezero čarobnim.

Voda je bila bogata mineralima i zbog svoje gustine osećaj plivanja je bio kao u moru. Jezero je oživelo Ledince kao nagrada za sve nelagodnosti koje su meštani trpeli tokom rada kamenoloma.

Ova lokacija poznata je i po tome što su se na ovom jezeru snimanli filmovi „Čarlston za Ognjenku“, „Mi nismo anđeli 3“, kao i spot Zdravka Čolića „Ao nono bijela“.

Iznad jezera postoji vidikovac koji pruža savršeni pogled na samo jezero, šumski putevi su dobro obeleženi, a glavni put je u vlasništvu kamenoloma, tako da nije dozvoljen pristup.

A ako rešite da posetite Ledinačko jezero, obiđite i neke druge znamenitosti Fruške gore koje su u blizini, kao što je manastir Savinac.

Manastir Savinac

Manastir Savinac su ostaci tajanstvene građevine, ušuškane na kraju sela Ledinci, na severnim padinama Fruške Gore.

U pitanju je crkva Sv. Đorđa, mada postoje nepotvrđene indikacije da je nekada tu bio manastir Savinac, posvećen Svetom Savi.

Ostaci srednjevekovne crkve se nalaze pod zaštitom države i predstavljaju kulturno dobro od velikog značaja.

Izvor: Žena Blic

Fruška gora izgubila nominaciju za svetsku prirodnu baštinu zbog seče i javašluka

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link