Magazin Putovanja

Ova 3 jezera nadomak Novog Sada pravi su fruškogorski raj – skrivena i savršena za odmor

jezero sot
Foto: Fruškać.net

Fruškogorska jezera postaju sve popularnija proteklih godina, ali tri kao da još uvek nisu dobila pažnju kakvu zaslužuju. Za Bešenovačko, Borkovačko i jezero u Šatrincima čuli su i domaći i strani turisti, ali Fruška gora ima još mnogo toga da ponudi, piše Fruškać.net, prenosi Nacionalna geografija.

SOTSKO JEZERO

Na najzapadnijem delu Fruške gore, pokraj mesta Sot, na desetak kilometara od Šida, nalazi se Sotsko jezero. Ta veštačka akumulacija, površine 33 hektara i dubine od oko četiri metra, nastala je 80-ih godina i pripada Nacionalnom parku Fruška gora. Na desnoj obali se nalazi malo vikend-naselje sa nekoliko kuća, a na levoj drveni splav sa kućicom i nekoliko dokova. Živopisni pejzaž upotpunjen je vrbama i šumom koja ga opasuje. Sotsko jezero izuzetno je bogato ribom pa su redovni gosti ne samo kupači već i ribolovci.

Foto: Fruškać.net / Sotsko jezero

JEZERO KUDOŠ

Poznatije kao Pavlovačko jezero, Kudoš se nalazi nedaleko od Rume, u smeru ka Fruškoj gori. Nastalo je za potrebe navodnjavanja zemljišta podizanjem brane na istoimenom potoku. Površina mu je oko 75 hektara i dubina oko šest metara. Leti ga posećuju stanovnici svih lokalnih mesta, a već sa prvim danima proleća do njega stižu i prvi kamperi iz svih krajeva zemlje. Bogato je ribom pa ga sportski ribolovci posećuju tokom cele godine, a primerci riba su, po njihovim pričama, kapitani. Tu se pecaju šaran, som, smuđ, amur i tostolobik. I mnogim vrstama ptica Kudoš je postao prirodno stanište.

Foto: Fruškać.net / Jezero Kudoš

JEZERO BRUJE

Nastalo je osamdesetih godina za potrebe akumulacije vode, a vremenom je promenilo svrhu. Na izlazu iz Erdevika prema Ljubi, svojim šarmom Bruje već godinama privlači kampere, pecaroše, bicikliste i kupače. Duboko je oko pet metara, dugačko jedan kilometar, široko 300 m, a na putu prema Banji se sužava. Voda u jezeru je čista, a napaja se izvorskom vodom iz Banje koja sadrži dosta joda. Stanište na njemu našle su patke, čaplje, rode i labudovi, a od riba se u njemu mogu naći šaran, amur, som… Pored jezera nalazi se i bazen, koji se puni vodom iz jezera, a ponekad radi tokom leta.

Foto: Fruškać.net / Jezero Bruje

Izvori: Fruškać, Nacionalna geografija

Zašto je Fruška gora savršena destinacija za letnji odmor?

57 Shares
Share via
Copy link