Magazin

Ledena šuma na prekretnici: Hoće li Dunavski park ostati slobodan tokom zime?

“Ledena šuma” već četiri godine kao lokaciju koristi Dunavski park, međutim ove godine spremni su da razgovaraju sa “Ekološkim frontom Novog Sada” i lokaciju izmeste, piše 021.

Stav o uspostavljanju dijaloga, organizatori Ledene šume su izneli nakon što se proteklih dana povela rasprava u javnosti na inicijativu ekologa zbog zabrinutosti za zaštitu Dunavskog parka.

– Predlog koji je “Ekološki front Novi Sad” izneo u pogledu promene lokacije održavanja “Ledene šume” smo voljni da prihvatimo i da u saradnji sa svim interesnim grupama donesemo jedinstveno rešenje za buduće održavanje manifestacije, pogotovo ukoliko postoje sporni ekološki uticaji naših kapaciteta – navode organizatori manifestacije i pozivaju na to da se uspostavi kontakt.

Oni su podsetili i da poseduju sve dozvole, o čemu je 021.rs već pisao OVDE, a dodali su i da “prilikom montiranja i demontaže, radnici nikada nisu uništili ni jedno drvo, živicu ili žbun niti su u nadležnosti da skidaju klupe iz parka ili bilo šta slično.”

Organizatori manifestacije u Dunavskom parku koja obuhvata rad klizališta, ugostiteljskog objekta i više prodajnih kućica kažu i da su proteklih godina postavili ograde oko jezera, markacije značajnih biljnih vrsta u parku, postavku putokaza na ulazima i rekonstrukciju saletle.

Novosadski ekolozi su se oglasili već dva puta, uz navode da žele da ukažu na propuste i nepažnju nadležnih institucija, kao i na problem “Ledene šume”. Oni su u osnovi upozorili da se dozvolom za održavanje ove manifestacije krše Uredba Vlade Republike Srbije iz 1998. kojom je Dunavski park proglašen Spomenikom prirode II kategorije.

Predlog Ekološkog fronta Novi Sad je da se manifestacija izmesti iz Dunavskog parka na neku prigodniju lokaciju, poput Štranda ili Limanskog parka, koji ne uživaju zaštitu.

– Od 2016. kada je prvi put postavljena “Ledena šuma”, živa ograda je trajno uništena, kao i najlepši travnjak koji je bio omiljeno igralište dece. Naše dece. Ove promene su golim okom vidljive svim građanima Novog Sada. Građanima koji bespomoćno, a da nisu pitani za bilo šta, gledaju u šta im se grad pretvara – naveli su u saopštenju.

Podsetimo da su ekolozi ranije postavili pitanje i Gradu u čijem je interesu klizalište sa pratećim sadržajima, ali se lokalne vlasti nisu oglašavale proteklih dana, iako svake godine sa nekoliko miliona dinara podržava održavanje ove manifestacije.

Tako je Udruženje “Ledena šuma” u 2019. godini od Uprave za kulturu za projekat “Iz svih uglova” dobilo 1,5 miliona dinara, za projekat “Ledena šuma” tri miliona dinara, dok je od Uprave za privredu za projekat “Snežni grad” dobilo osam miliona dinara.

Ledena šuma, jedan čaroban GoPro snimak

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

321 Shares
321 Shares
Share via
Copy link