Lifestyle Novi Sad

Terapija bioidentičnim hormonima – preporuka br. 1 u lečenju menopauze  

intervita-naslovna

Preterana želja za slatkom, slanom ili masnom hranom, kafom, česte promene raspoloženja – samo su neki od signala koje nam telo šalje kako bi signaliziralo poremećaj. Ako ste se zapitali ko je kriv za to, odgovor je naši hormoni!

Kada su u ravnoteži, hormoni pomažu telu da napreduje, hormonski balans pozitivno utiče na organizam, dok s druge strane,  čak i mali problemi sa hormonima mogu uzrokovati ozbiljne simptome koji mogu promeniti život.

Ne treba čekati da vaše žlezde prestanu da rade, treba im pružiti pomoć već kada pokažu prve znake iscrpljenja!

Hormoni igraju izuzetno važnu ulogu u životu svake žene i muškarca. Oni učestvuju u regulaciji skoro svih telesnih funkcija u organizmu, počev od rasta, gladi, žeđi, metabolizma, varenja, sagorevanja i skladištenja masti, nivoa holesterola i šećera u krvi, preko imunog sistema, seksualnog nagona, reprodukcije, emocija, kognitivnih funkcija.

Hormonski status određuje našu energiju, raspoloženje, apetit, sposobnost začeća i rađanja, menopauzu, zapravo celokupan kvalitet života!

Hormoni – anđeli ili demoni?

– Hormoni su jedinstveni kod svake osobe, slično kao što su otisci prstiju. Hormoni su anđeli zaštitnici našeg organizma, ali oni postaju demoni kad se poremeti ravnoteža među njima, kad neki od njih počne da se luči previše ili premalo. Tada postaju destruktivni, uništavaju ćelije i tkiva i dovode do razvoja mnogih bolesti – kaže dr Ana Gifing, specijalista preventivne medicine i anesteziologije sa reanimatologijom, povodom njene knjige „Hormoni, anđeli ili demoni”.

– Ovu knjigu, zapravo priručnik, namenila sam ženama u cilju kratkog razjašnjenja nekih pitanja koje se tiču „ženskih” problema, sa posebnim osvrtom na menopauzu jer bih želela da malo zagrebem po površini zebnje od hormonske terapije, da ona prestane da bude strah i trepet – ističe dr Gifing.

 Hormoni se balansiraju na različite načine:

  • zdravom ishranom
  • relaksacijom
  • fizičkom aktivnošću

Ukoliko to nije dovoljno, potrebno je uzimati i adekvatnu terapiju. Dakle, ravnoteža pre svega!

Signali hormonskih poremećaja

Ako se suočavate s problemom steriliteta, insulinske rezistencije, štitne žlezde, gojaznosti, erektilne disfunkcije, policističnih jajnika, lošeg raspoloženja, osećaja prebrzog starenja i konstantnog umora, trebalo bi da proverite status svojih hormona.

Ne čekajte, već poslušajte svoje telo i proverite hormonski status koji će pokazati da li je došlo do disbalansa.

Ukoliko je hormonska ravnoteža narušena, preporuka br. 1 je bez sumnje bioidentična hormonska terapija, koju mogu da koriste sve osobe kojima je ustanovljen hormonski disbalans.

Hormoni NISU bauk

Kada govorimo o ulozi hormona i značaju hormonske terapije na sveukupno stanje organizma, ne možemo, a da se ne zapitamo: Koliko zapravo robujemo predrasudama i lošim navikama? Zato je važno da shvatimo značaj i moć preventivne medicine i da nastojimo da dovedemo telo u ravnotežu. Možda često i zaboravljamo činjenicu da naše telo uvek teži da bude zdravo, a ne bolesno!

Šta je bioidentična hormonska terapija?

Bioidentična hormonska terapija podrazumeva primenu supstanci izolovanih iz biljaka, koje se u potpunosti vezuju za naše receptore, jer imaju istu strukturu kao naši hormoni.

Ona je individualna i doze se primenjuju za svakoga ponaosob u skladu sa laboratorijskim rezultatima i simptomima, pratećim bolestima i zdravstvenom stanju uopšte.

Bioidentični hormoni su supstance koje se koriste terapijski u cilju nadoknade naših prirodnih hormona. Jedan od prvih i najpoznatijih bioidentičnih hormona je insulin. Kada usled nekog oboljenja, ovaj hormon gušterače prestane da se luči u dovoljnoj meri, pristupa se ciljanoj terapijskoj proceduri.

Danas se koristi sintetski, jer se time smanjila mogućnost nastanka alergije na bioidentični životinjskog porekla. Treba naglasiti da bez ovog hormona čovek ne bi mogao da živi, ali to se odnosi i na sve ostale hormone.

Veliki broj ljudi ne zna da su bioidentični hormoni potpuno isti kao i oni koje proizvodi naše telo. Da bi ga naš organizam prepoznao, hormon mora biti apsolutno jednak ljudskom hormonu. Ukoliko nije identičan ljduskom organizmu, onda se više ne govori o hormonu, nego o leku.

Hormoni su eliksir mladosti

hormoni

Savremena antiaging medicina danas nedvosmisleno preporučuje da u životnom periodu kada počinje da nam opada nivo hormona u premenopauzi, a posebno u menopauzi moramo da ih nadoknađujemo.

Nadoknada hormona u ovom periodu ima pravi antiaging efekat, pre svega na podmlađivanje kože, svih tkiva i organa, jer su zapravo hormoni eliksir mladosti, i time što ih vraćamo na nivo koji smo imali sa 30-35 godina, postižemo prevenciju oboljenja u koje spadaju moždani i srčani udar.

Menopauza NIJE prolazna stanica

– U mojoj praksi, često čujem žene koje mi govore da su relativno lako prošle „tu“ fazu, ili „moja mama nije ni osetila da je imala menopauzu“, „moja sestra se znojila samo godinu dana i posle – ništa, odlično je pregurala menopauzu”. 

Ali, menopauza nikako nije prolazna stanica, već je mesto stalnog boravka do kraja života, to nikada nemojte da zaboravite. Ne radi se o stanju koje neminovno vodi ka bolesti, ali svakako menja život i to ne na bolje. 

Godine starosti pri ulasku u menopauzu variraju od 35 do 55, prema statistici koju sam 2016. godine uradila na 360 mojih pacijentkinja, prosek godina ulaska u menopauzu je 45.62 godine. Moja najmlađa pacijentkinja je imala prestanak ciklusa sa 29 godina, a najstarija sa 64 godine – navodi dr Gifing.

Simptomi menopauze

Najčešći simptomi menopauze su: smanjena koncentracija, promene raspoloženja, tuga, briga, nervoza, promene na koži u smislu suve i stanjene kože. 

Javljaju se nesanica, gubitak samopoštovanja, nekoordinisan hod, bolovi u zglobovima, a oko 80% žena ima gubitak seksualne želje. 

Osim smanjenog libida,  suvoće vaginalne sluznice i očiju, javlja se i nezadovoljstvo zbog masnih naslaga.  Mnoge žene se žale na nadimanje i pojavu gasova i zatvora, a valunzi ili talasi toplote su ipak jedan od najčešćih problema sa kojima se žene suočavaju već u perimenopauzi, a naročito u menopauzi.

Blagotvorni uticaj hormonske terapije na organizam

– Cilj terapije nije samo rešavanje neprijatnih, frustrirajućih tegoba, već dovođenje u ravnotežu hormona, da bi ta ravnoteža očuvala zdravlje žene i omogućila dostojanstveno starenje i duži život. Hormonskom terapijom se čitav organizam štiti i pomoću nje se održava zdravo stanje memorije, srca, zglobova, mišića, kostiju i svih organa – ističe dr Gifing.

Terapija je individualna, a doze se primenjuju za svakog ponaosob u skladu sa laboratorijskim rezultatima i simptomima, kao i pratećim bolestima i zdravstvenom stanju uopšte.

Kada se započne s primenom hormonske terapije, veoma brzo dolazi do osećaja priliva pozitivne energije, kako fizički tako i mentalno. Kompletan fizički izgled se menja, a raspoloženje raste.

Bolje sprečiti nego lečiti

Ne treba čekati da žlezde prestanu sa radom, treba im pružiti pomoć već kada pokažu prve znake iscrpljenosti. Uravnoteženi hormoni preveniraju uzimanje lekova, koje naše telo ne poznaje kao svoje i koji imaju puno nuspojava.

Bioidentični hormoni utiču na mnoge metaboličke aktivnosti, pa se moraju odrediti precizne doze, oblik preparata, kao i način primene koju prepisuje isključivo lekar. Ne bi trebalo da se koriste bez lekarskog nadzora, iako se kod nas neki hormoni mogu kupiti u apoteci bez overenog recepta. Kao i za hormone, ovaj savet važi za skoro sve suplemente, da bismo bili zdravi i vitalni, potrebno je ciljano i potpuno individualno primenjivati svaku terapiju.

O bioidentičnim hormonima se informacije mogu dobiti isključivo od lekara koji ima međunarodnu licencu i specijalnu diplomu zvanične evropske ili američke škole za bioidentičnu hormonsku terapiju.

Fenomen muške andropauze

Kad se pojave prvi znaci erektilne disfunkcije ili bilo kakva promena u erekcijama, osim rezultata hormonskih analize, izuzetno je važno uraditi i kompletan kardiološki pregled, jer osim hormonskog uzroka, promene na krvnim sudovima mogu biti okidač za ove pojave.

Šta praksa pokazuje?

Statistike pokazuju da kod muškaraca, već od 20-ih godina života, nivo testosterona počinje da opada, toliko da u 90-oj godini imaju manje od 10% vrednosti testosterona. Danas imamo priliku da se uverimo da sve mlađi muškarci imaju srčane udare ili idu na ugradnju stentova, što ranije nikako nije bio slučaj.

Možda niste znali da je upravo testosteron presudan za zdravo srce, mišiće, kosti, mozak. Testosteron je zaslužan za mentalnu oštrinu, koncentraciju, energiju, snagu.

Osim što se bavi menopauzom, i njene su pacijentkinje potpuno zbrinute i zadovoljne, dr Gifing se vrlo uspešno bavi i sve zastupljenijim fenomenom muške andropauze.

Za razliku od žena, koje prolaze kroz vrlo ozbiljne tegobe menopauze, simptomi andropauze nisu toliko uočljivi i drastični.

Kako prepoznati mušku andropauzu?

Muškarci ređe sami primećuju da je nešto problematično kod njih, ali zato okolina primećuje njihove promene raspoloženja i naravi.

Do juče duhoviti muškarci postaju cinični, oni koji su bili zanimljivi – postaju dosadni, džangrizavi, nervozni.

Ipak, smanjenje ili potpuni nedostatak libida i erektivna disfunkcija je ono što muškarcima najviše smeta, a nažalost zahvata i sve mlađu populaciju.

Ne uzimajte testosteron na svoju ruku!

Čim se pojavi erektilna disfunkcija , tj. bilo kakva pojava poremećaja sa erekcijom, prvi savet muškarcima je da ne posežu za instant sredstvima (lako dostupnim pilulama), jer ishod može biti i fatalan.

Prvo treba da obave pregled kardiologa, zatim urologa i urade sve potrebne analize. Tek se posle toga pristupa rešavanju tog konkretnog problema.

Nakon urednih rezultata kardiologa i urologa, pristupa se individualnoj hormonskoj terapiji, koja zaista pokazuje fantastične rezultate! Sprovodi putem ishrane, testosteronskih preparata, injekcija, tableta, gelova, krema.

testosteron

Testosteron je važan i kod žena!

Nedostatak testosterona kod žena dovodi do problema sa memorijom, koordinacijom pokreta, mentalnim kapacitetom i važno je napraviti dobar balans. Naravno, kod muškaraca je pad testosterona dramatičniji, pogotovo što utiče na sve i može dovesti do kardiovaskularnih bolesti i demencije.

Lako do hormonske ravnoteže uz internističku ordinaciju Intervita

intervita

Za sve vas koji želite da dostignete hormonski balans i postignete zdrav i kvalitetan život, to možete učiniti u Interviti, specijalističkoj ordinaciji u Novom Sadu, uveliko poznatoj po svom posvećenom, interdisciplinarnom pristupu svakom pacijentu ponaosob.

Dr Ana Gifing, specijalista antiejdžing medicine, renomirani stručnjak za hrono ishranu i preventivnu medicinu pruža usluge konsultacije i terapije bioidentičnim hormonima u internističkoj ordinaciji Intervita u Novom Sadu.

Analiza krvi i nivo hormona u krvi nam pokazuju da li je endokrini sistem uravnotežen ili nešto nije u redu.

U nastavku pogledajte koje analize treba da uradite pre konsultacije i pregleda kod dr Ane Gifing.

PERIMENOPAUZA:

Indikovano je da se urade sledeće analize 21. dana ciklusa:

FSH, LH, CA 125, CA 15-3, estradiol, progesteron, testosteron, DHEAs, TSH, T3, FT4, anti TPO, anti Tg, Fe, feritin

MENOPAUZA:

CA 125, CA 15-3, estradiol, progesteron, testosteron, DHEAs, TSH, T3, FT4, anti TPO, anti Tg, Fe, feritin

MUŠKARCI:

Testosteron, free testosteron, PSA, DHEAs, DHT, estradiol, TSH

Zdravlje je sve, a bez zdravlja sve je ništa! 

Dovedite svoj organizam u ravnotežu, iskoristite priliku sada i zakažite pregled na vreme. Broj mesta je ograničen.

Pozovite 062/ 526 – 526

Adresa: Bulevar Evrope 23 (ugao Bulevara Evrope i Romanijske)

I sprat/galerija, Novi Sad

Za više informacija o uslugama, aktuelnostima i akcijama – zapratite Intervita Instagram i Facebook!

Marija (58) otkriva kako je bukvalno pojela simptome menopauze

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

49 Shares
Share via
Copy link