Magazin Novi Sad

Vidoviti Blaž skidao Novosađanki crnu magiju preko Fejsbuka, ali i 200.000 sa računa

Foto: cottonbro / pexels

Novosađanka Dragana N. (51) poverovala je magovima koji su se predstavljali na Fejsbuku kao Vidoviti Blaž i Natalija i za mesec dana oni su je oštetili za 200.000 dinara.

Dragana ističe da je u oktobru prošle godine povremeno pratila profile ovih lažnih vidovnjaka na Fejsbuku, koji privlače ljude tako što traže broj datum rođenja ili horoskopski znak. Nakon toga bi oni kontaktirali potencijalne žrtve proričući im sudbinu.

Vrbovali je da ostavi svoje podatke, pa joj tražili novac za amajlije

– Mene su navukli tako što su mi rekli da imam crnu magiju u kući. Nakon slanja moje poruke, sami su počeli da mi se javljaju i pišu kako sam fizički i psihički iscrpljena, da sam umorna od problema, da su mi svi planovi propali i da imamo mržnju u porodici – ističe Dragana za Blic.

Nakon toga su joj tražili novac za pomoć, čime je uvučena u začarani krug ovih prevaranata. Dragana ističe da im je uplaćivala i po 15.000 dinara nedeljno, a upućivali su joj poruke sa tri različita profila.

Posumnjala je da rade zajedno kada se pojavio i četvrti profil – Gatanje Blaž.

Žrtva ističe da nikad ranije nije verovala u magove

Dragan kaže da joj je ovo bio prvi put da bude uvučena u prevarantsku mrežu, jer nikada ranije nije obraćala pažnju na vidovnjake, vračare i magijske rituale.

– Ono što me plašilo i uznemiravalo je priča da je na kuću bačena crna magija, da smo ja i moja ćerka popile mrtvačku vodu, a da oni mogu da nam pomognu i naprave amajliju. Govorili su mi da sam loše i da moraju da mi zakažu lajv kako bi mi bilo bolje, te i da će doći kod mene u kuću zbog rituala, ali da moram sve da platim – kaže Drgana, a prenosi Blic.

Navodi da su joj rekli da će joj napraviti amajliju za koju je trebala da plati 150 evra, a u protivnom su joj zapretili da će na nju biti bačena magija i da će joj se desiti loše stvari.

Dragana: “Osećala sam se kao da u meni postoje dve ličnosti”

Kaže da je bila pod konstantnim pritiskom jer su je bombardovali porukama, pa je u jednom trenutnu pomislila da ludi. Promene u njenom ponašanju konstatovala je i njena okolina jer je postala izuzetno negativna.

– Osećala sam kao da u meni postoje dve ličnosti, jedna koja mi govori da se trgnem i da je sve to laž, a druga koja je ipak mislila da oni mogu da mi pomognu i da me reše tih zlih stvari. Obuzimale su me mračne misli, pa sam počela i više lekova da pijem nego obično – izjavila je ova Novosađanka.

Psiholog: Autosugestija žrtve i hipnotišući efekat vračara imaju sinergetski efekat na žrtve

Psiholog Snežana Repac kaže da ljude privlače osobe koje su u stanju da im daju nadu, optimizam ili opravdaju razlog za strah i anksioznost.

– Tenzija koja je iracionalna u ljudima dobija svoju fizionomiju, ali to je više lice demona, jer je nastalo iz straha. Preplavljeni emocijama panike, doživljaj neizvesnosti ih odvodi do onih koji su navodno obdareni od boga, a koji nemaju skrupula da taj izmišljeni dar dobro unovče. Magijsko mišljenje je osnova za ovo nezrelo i nekritičko prihvatanje stvarnosti, te, umesto da se pozabave ličnim kreativnim rešenjem, oni se pasivno prepuštaju stihiji i predaju kontrolu prevarantima – kaže Repac za Blic.

– Tu je često prisutan hipnotišući efekat vračara i autosugestija onog ko im plaća, zbog opravdanja pred sobom da je to vredelo i da treba konačno i da postane istina, jer je kupljeno. Budućnost ipak nije roba proroka, niti je moć kontrole magijskog karaktera, već je ta “magija” u nama, samo je zabavnije verovati u bajke.

Nakon što je prekinula kontakt sa prevarantima Dragani su i dalje stizale poruke

– Dala sam im toliki novac, svoju fotografiju, datum rođenja, tražili su mi i otisak dlana, a oni nisu dozvoljavali ni lice da im vidim. Nisam znala s kim sam u kontaktu jer se kriju iza lažnih profila i vrbuju naivne ljude na društvenim mrežama – kaže Dragana.

Ona navodi i da je uspela da se trgne i da prestane da podleže njihovim manipulacijama, posle mesec dana je prekinula svaki kontakt s njima, ali joj s nekih novih profila i dalje stižu poruke.

Dragana se na kraju obratila policiji, gde su joj poručili da ima osnova za tužbu, jer je sačuvala dokaze u telefonu. Ističe da se još uvek se nije oporavila.

Izvor: Blic

Prevaranti za „skidanje crne magije“ ženi uzeli 5.000€ i zlatni nakit

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
36 Shares
Share via
Copy link