Magazin Srbija

Skupo nam uvaljuju sir od ulja i napumpano meso. Evo kako da prepoznate šta kupujete

sir-pijaca
Foto: lepaisrecna.mondo

Tokom poslednjih godina redovno se govori o “poplavi” lažnog meda na tržištu, meda koji je prizveden od šećera ili makar delimično sadži šećer kako bi se dobilo na masi.

Taman smo naučili kako da razlikujemo med od “meda”, a stručnjaci upozoravaju na lažno meso i lažni sir koji se nudi na pijacama kao pravi domaći.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić kaže da su prevare najčešće na pijaci jer ljudi često misle da kupuju domaće, proverene proizvode, a zapravo dobijaju “mačku u džaku”.

Profesor je do detalja objasnio kakvo meso nikada ne bi trebalo kupiti, i šta je test koji definitivno dokazuje da nismo kupili sir, već nekvalitetni proizvod od zejtina. Kako prenosi Mondo, naročito je upozorio na živinsko meso.

Profesor Perišić, koji je ranije iznenadio javnost izjavama o roštilju, sada je kazao da bi na pijaci, ali i u mesari, dobro trebalo pogledati koje je boje masnoća na živinskom mesu.

– Nekvalitetna, bela masnoća, je najgora. Kada vidite belu mast, ona ima loše lipide. Žuta mast je prava stvar. Kada vidite na pijaci žutu masnoću, to je pile hranjeno normalnim stvarima iz dvorišta. Bela mast znači da je pile hranjeno koncentratom. Ako je bela mast na živini, ne kupujte – objasnio je profesor Perišić.

Kod lažnog sira, ako i kod lažnog meda, prvi signal da nešto nije u redu je cena. Ipak, ukoliko je cena na nivou prosečne cene za taj proizvod, i dalje to ne znači da je sir pravi već da treba malo bolje pogledati. Evo uz pomoć kog trika možemo prepoznati kvalitet sira.

– Prvi kriterijum je cena. Mogu slobodno da kažem da na pijaci ima jako mnogo prevaranata. Ja prvo prošetam celom pijacom, pa pitam ko su i šta su prodavci, odakle dolaze. Domaćica mora da ima vremena da priča sa prodavcima. Onda markiramo na pijaci one osobe koje su nam proverene. Gorčina sira, pa potom kiselost, to su signali. Ali tekstura, uzmite sir u šaku, ako je sir pod rukom gromuljičast sir, mrvi se, to je sir od zejtina – rekao je on.

Srbin pravi veganski med bez pčela i mleko bez krava

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link