Balkan Vesti

“Diploma u BiH može da se kupi na benzinskoj pumpi”

lazna diploma
Foto: Shutterstock, ilustracija

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić izjavio je da je akcija “Klaster”, sprovedena zbog lažnih diploma na nekoliko privatnih univerziteta u zemlji, pokazala da se diploma može kupiti na pumpi.

– Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao – kazao je Kajganić u Sarajevu.

Naveo je da su akcijom “Klaster” obuhvaćeni privatni fakulteti, gde je Tužilaštvo dokazalo zloupotrebe, ali da će delovati i na državnim, ako dođe do dokaza da su oni izdavali lažne diplome.

– Svi treba da se uozbiljimo, da inspekcija bude rigoroznija i utvrdi kako je, bez obzira na kontrole, moguće kupiti diplomu – rekao je Kajganić.

Akcija “Klaster”, u kojoj je uhapšeno 11 profesora i čelnih ljudi nekoliko privatnih Univerziteta u BiH, jedna je najznačajnijih akcija u borbi protiv korupcije u BiH, kazao je Kajganić.

– Od 2021. godine smo sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) provodili istražne radnje i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što smatramo osnovom za svaku drugu korupciju – dodao je Kajganić.

Naveo je da je reč o sistemskoj korupciji, jer mnogi koji su kupili diplome na osnovu njih dobijaju posao u organima vlasti, policijskim agencijama, obrazovanju, pravosuđu, zdravstvu, naglasivši da Tužilaštvo poseduje dokaze da je kupljena i diploma inženjera građevinarstva.

– Iz događanja u Turskoj i Siriji tokom zemljotresa videli smo do čega može dovesti situacija u vezi sa nezakonitim radnjama u građevinarstvu. Ako dopustimo da diplomirani inženjeri građevinarstva to postanu kupovinom diplome, dolazimo u situaciju da nam se desi slično – rekao je glavni državni tužilac BiH.

Dodao je da univerziteti, koji su omogućili da neko za nekoliko hiljada evra stekne diplomu, “ne treba da postoje”, i najavio da će Tužilaštvo “učiniti sve” da se kroz krivični postupak to i dokaže i da se obezbede adekvatne kazne.

– Ovo je samo vrh ledenog brega i mi smo Sudu BiH uputili predlog za određivanje pritvora za pet osoba, a za šest predložili mere zabrane. Među njima su rektori i dekani univerziteta, direktori, profesori – naveo je Kajganić.

On je rekao i da su organizatori prodaje lažnih diploma povezani sa osobama iz zemalja regiona, sa kojima će sarađivati na tim predmetima.

Izvor: Beta

NS kraljica selfija iz Skupštine slagala da je završila master, a na maturi dobila 10

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

72 Shares
Share via
Copy link