Magazin Srbija

Lazar (16) je napustio školu zbog nemaštine, živi sa bolesnom majkom i potrebna mu je pomoć

lazar iz obreža
Foto: Preuzeto sa Telegraf.rs

Lazar (16) iz Obreža kod Varvarina godinama živi u nehumanim uslovima sa bolesnom majkom. Neurednu i hladnu kuću pre nekoliko godina sredili su ljudi iz humanitarnog udruženja „Mi pomažemo, priključite se i vi“. Nakon smrti oca tog tinejdžera, međutim, situacija se ponovo pogoršala.

Dečak je čak morao da napusti i školu, a bio je odličan đak, piše Telegraf.rs.

– Kontaktirala me je jedna devojka i ispričala priču o Lazaru, on je tada imao 12, 13 godina i živeo sa roditeljima u vrlo lošim uslovima, koji su bili zabrinjavajući. Tada je apel, pored našeg udruženja, podelio i veroučitelj koji je bio dečakov razredni starešina. Posle toga, kuću smo poprilično sredili. Imali smo akciju u kojoj smo nedelju dana izbacivali lom iz kuće – objašnjava humanitarka Danica.

lazar iz obreža 1
Foto: Privatna arhiva

Danica je primetila još jedan alarmirajući problem. Kako navodi, Lazarov otac je u to vreme i dalje bio živ, ali rana koju je videla na njegovoj nozi ulila je strepnju.

– Kada sam ih posetila prvi put, s obzirom na to da sam zdravstveni radnik, primetila sam da njegov otac ima jednu vrlo ozbiljnu ranu na nozi. Dva dana pre toga on je izašao iz bolnice i ja sam primetila da njemu ta rana curi i predložila da ode kod doktora da se ona ispita. Rekli su da je gangrena uzela maha i da će noga morati da se amputira. Nažalost, otac nije hteo da ode u bolnicu i pristane na amputaciju i nakon samo 8 dana je preminuo. Lazar je ostao sam sa majkom koja je psihički bolesna – navodi ona.

lazar iz obreža
Foto: Privatna arhiva

Smrt oca veoma je pogodila dete, a Lazar, svestan svih problema koji su ih zadesili odlučio je da zaustavi školovanje i ostane sa majkom. Iako je prva akcija urodila plodom, žena zbog bolesti nije u mogućnosti da brine o kući, pa su se uslovi u kojima porodica živi ponovo pogoršali.

lazar iz obreža 3
Foto: Privatna arhiva

Dodatne probleme stvara im i prazan frižider, koji nemaju kako da napune, jer je socijalna pomoć koju dobijaju veoma mala.

– Centar za socijalni rad iz Varvarina me je ponovo kontaktirao i zamolio da ponovo pomognemo detetu jer se on smrzava. Nema ogrev, nema hranu… Dečak ne želi da napusti majku, prekinuo je školovanje, a bio je odličan đak. Uprkos svemu, mislim da je on i dalje mali da bi zarađivao i izdržavao majku i sebe, ima tek 16 godina – napominje Danica.

Humanitarka moli sve ljude dobre volje da pomognu dečaku kako bi i on iskusio čari detinjstva kao i svako drugi. Objašnjava da dete nije krivo za situaciju u kojoj se našlo, a najviše je brine kako će preživeti zimu bez ogreva i hrane.

Izvor: Telegraf.rs

Lutka, Aleksandra i Dušan žive u kući od blata i niko neće da se druži sa njima jer su sirotinja

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link