Magazin Novi Sad

Latinica se na kratko vratila na novosadske autobuse i pokrenula pravi filološki rat

bus slika
Foto: JGSP "Novi Sad"

Vojvodina je uvek važila za multietničku i multikonfesionalnu sredinu, gde su se vekovima pričali i različiti jezici, ali i ravnopravno koristila dva pisma u srpskom jeziku – ćirilica i latinica.

Međutim, odlukom tadašnjih gradskih vlasti Novog Sada, pre 10 godina je uvedeno da displeji na gradskim autobusima budu ispisani isključivo na ćirilici, kako bi se očuvala „kultura, tradicija i duh“ vojvođanske prestonice.

Odluka nije dovela do poboljšanja kvaliteta gradskog prevoza, ali jeste izazvala sukobe među strankama koji su iskorišćeni za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Međutim, ovih dana se na gradskim ulicama sve češće mogu videti autobusi kojima su imena odredišta ispisana na latinici, a kako su objasnili iz JGSP „Novi Sad“, ne radi se ni o kakvoj „revolucionarnoj“ promeni, već o tehničkom problemu koji će brzo biti otklonjen.

Nema „tihog“ povratka latinice na displeje gradskih autobusa

Pre deset godina gradska vlast je odlučila da pokazivače pravca na gradskim autobusima prebaci sa latinice na ćirilicu.

To je bio napor tada još mlade vlasti koju je predvodila Srpska napredna stranka da doprinese „povratku ćirilice na novosadske ulice“, piše 021.rs.

Taj potez je izazvao razne reakcije, ali su se ljudi, kako obično i bude, navikli na ćirilicu na plavim autobusima. Međutim, u poslednje vreme, na gradskim linijama mogu se videti pokazivači pravca na latinici.

Nekoliko građana se obratilo redakciji 021.rs portala sa pitanjem da li se latinica tiho vraća na gradske ulice, a pojedini su bili i zabrinuti time da se ćirilica zamenjuje latinicom.

Kako se pokazalo, nema razloga za brigu onih koji su naklonjeni ćirilici. U JGSP „Novi Sad“ navode da je pojavljivanje latiničnog pisma na manjem broju displeja (дисплеја) prouzrokavana tehničkim problemom.

„Pojavljivanje latiničnog ispisa na jednom manjem broju displeja je prouzrokovano problemom tehničke prirode. Naše stručne službe, u saradnji sa poslovnim partnerima, rade na rešavanju ovog problema“, kažu.

Iz ovog gradskog preduzeća se nadaju da će u najkraćem periodu sve oznake pravca ponovo ispisivati ćiriličkim pismom.

Osuda „hajke protiv ćirilićnog pisma“

Podsetimo, te 2013. godine, tadašnji zamenik gradonačelnika Borko Ilić rekao je da „povratak ćirilice na novosadske ulice predstavlja važan korak ka očuvanju kulture, tradicije i duha ovog grada, a smatram da je zanimljivo i za turiste koji nas, poslednjih godina u velikom broju posećuju“.

Tada je došlo i do, na neki način, „filološkog“ sukoba između naprednjaka i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Tada opoziciona LSV organizovala je akciju pod nazivom „Novi Sad se voli na mnogo imena“, poručujući da nisu protiv upotrebe ćirilice, ali su „protiv silovanja grada ćirilicom“, dodajući da se „ćirilica niti jede, niti se njome nešto može kupiti“.

Naprednjaci su ekspresno odgovorili, osuđujući „hajku protiv ćiriličkog pisma“, uz navod da je „besmislena akcija jer traži ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice, aludirajući na obespravljenost latinice, u momentu kada je ćirilica dovedena do ivice nestanka“.

Izvor: 021.rs

Ulični psić provozao se novosadskim autobusom u želji da se privremeno ugreje (VIDEO)

147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link