Magazin Srbija

Poginula su joj oba brata, umrla u bedi a bila je jugoslovenska diva koja je pevala i Titu

Latifa Kujović Nafija, crnogorska pevačica poreklom iz Berana, važila je za lepoticu raskošnog glasa. Tokom svoje karijere imala je čast da peva i Josipu Brozu i svojim talnetom je zarađivala ogromne sume novca.Iako je uspešno izgradila karijeru, sa pevačicom se sudbina poigrala, pa je tako doživela brojne gubitke i udarce.

Put ka muzici bio joj je iznenadan, a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pevačicu Divnu Kostić.

– Ona me je povukla da pevam. Punih 30 godina sam pevala i živela po hotelima. Nema grada u bivšoj Jugi u kom nisam nastupala. Pevala sam i u Trstu, onu staru ‘Sejdefu majka buđaše’. Kakvo je to bilo vreme, kakvi ljudi. Ovo je danas sve je… Kakva muzika, takva i država – govorila je Nafija.

“Kraljica”, kako su je zvali, umrla je u bedi i siromaštvu, a poslednjih godina života prodavala je svoju iznošenu garderobu. Kako je sama pevačica isticala, zarađivala je mnogo novca ali nije umela da štedi.

– Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske ‘Estrade’, danas ne bih imala ni za hleb i vodu – pričala je svojevremeno popularna Nafija, šćućurena od hladnoće.

Nekada su dolazili ‘bujeri’ da me slušaju, a danas me se niko i ne seća. Eto, obećali su i šporet da mi poklone, ali su izgleda zaboravili – govorila je ona.

Latifa je svojevremeno sa javnošću podelila i iskustvo kada je pevala Josipu Brozu Titu.

– Pevala sam Titu i Žarku, Titovom sinu. Napravio je skandal. Došla policija i pokupila ga – govorila je Nafija i dodala da ju je pratio bezbroj puta muzičar Ismet Alajbegović Šerbo. A on nije svirao bilo kome.

Tokom dugogodišnje karijere Latifa je ostvarila prijateljstva sa mnogim političarima, a među njima i sa nekadašnjim predsednikom Crne Gore, Blažom Jovanovićem.

– Dok je majka bila živa, stizali su nam paketi i od Blaža Jovanovića – govorila je sa setom Nafija, kojoj su u ratu poginula oba brata.

Latifa Kujović Nafija
Foto: Printskrin YouTube Latifa Kujović Nafija

– Još dva brata su mi umrla od ranjavanja, a sada treba na izbore da idem bosa. Vala, bosa neću ići – uz osmeh je pričala dostojanstveno kao i što je bila tokom života.

Nafija je pevala u skoro svakom velikom gradu, a svojevremeno je otkrila gde je najbolja publika.

– Vojvođani su super, samo đe nema Crnogoraca i Hercegovaca da se potuku.

Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. u Beranama a sahranjena je na muslimanskom groblju na Jasikovcu.

Izvor: Novosti.rs

Omiljena Milova pevačica: Jadranka od Đukanovića zaradila stan od 150.000 evra

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

98 Shares
Share via
Copy link