Magazin

Pomozimo malenoj Lani da otputuje u Hjuston na operaciju

lana
Foto: Privatna arhiva

Ne prođe dan, a da se ne pojavi apel za pomoć našim mališanima koji se bore sa opakim bolestima. Njima je najčešće neophodna velika finansijska pomoć kako bi pregurali velike životne izazove u ranom detinjstvu.

Danas vas molimo da pošaljete novčanu pomoć za predivno stvorenje čije je ime Lana Stefanović.

Lana je rođena na zalasku 2012. godine u Novom Pazaru, ali joj je nakon svega četiri meseca života dijagnostifikovana vrlo retka, nepredvidiva i neizlečiva bolest. Doktori su izvestili da se radi o tuberoznoj sklerozi, multisistemskoj bolesti do koje dolazi mutacijom gena. Takođe, otkriveno je da Lana ima i Vest sindrom, težak oblik epilepsije, zbog kojeg gotovo svakodnevno ima epileptične napade. Ponekada, njihov broj prelazi i stotinu dnevno…

Da to ne bude i kraj lošim vestima, ubrzo su doktori otkrili i problem sa srcem koje je van sinusnog ritma. Zbog analiza i pregleda je mesec i po dana provela na odeljenju kardiologije na Institutu za majku i dete u Beogradu.

Lanina mama Marija Stefanović kaže da se stanje njene ćerke iz godine u godinu pogoršava, ali da im je nadu ulila bolnica u Hjustonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Lekari sa te klinike su nam rekli da bi najbolje bilo da Lana ode tamo na operaciju što pre, jer naši doktori ovde ne operišu pacijente poput moje ćerke. Da bismo uopšte otišli i kako bi je pregledali, potrebno je da, za početak, sakupimo 280.000 dolara. Tu spadaju i troškovi puta i boravka tamo – priča Lanina majka dodajući da je ukupno okvirno, prema procenama doktora, potrebno oko 700.000 dolara – kazala je Marija za Telegraf.rs.

Do sada je prikupljeno 10 odsto od te sume.

Novac hitno potreban

Kod nas se, dodaje, bolest njene ćerkice leči medikamentima, ali oni Lani više ne pomažu. Epileptični napadi nisu zaustavljeni. Vreme prolazi, a ona ima već 9 godina. Zato je potrebno da se što pre prikupi novac za njenu operaciju.

– Ta operacija će zaustaviti epileptične napade, i Lana će biti mirnija, manje uplašena. Doneće joj olakšanje. Epi-napadi su u stanju da obrišu sve što je ona do tog momenta naučila. Lana ima toliko tumora na mozgu, da lekari ne mogu sve da ih izbroje. Nije moguće ni otkloniti ih sve, ali neki nisu, za sada, toliko opasni – kaže majka ove preslatke devojčice.

slika lana
Printscreen

Lana nije komunikativna, ne govori, te ne može da kaže šta joj smeta i da li je nešto boli.

– Kako raste, ti njeni napadi budu jači i duži. Desilo se i da je imala 100 napada dnevno. Oni nisu isti, najgori je kada počne da se trese, vrišti, dobije neku neopisivu snagu, hoće da ide negde, a nema svest o tome gde, te je jako važno da neko uvek, 24 sata dnevno, bude sa njom – ističe njena majka Marija.

Budete ljuti na sve, na Boga lično

Marija se priseća i onih najtežih momenata – kada joj se saopštena dijagnoza njene ćerkice, koja je tada bila beba.

– Strašno je to, da. I prođete kroz razne faze. Najpre poričete, mislite da neće to tako biti, onda ste ljuti na sve, na Boga, a onda se vratite, pa kažete: ‘Ovako ne može, moram da budem dobro da bih bila tu za svoje dete’. I vera se opet vrati. Shvatili smo da ne možemo ništa protiv toga. Ostaje vam da prihvatite i da verujete u čuda – priča Lanina mama.

Dodaje da joj je značio i svaki razgovor sa roditeljima dece koja imaju istu bolest kao i njena ćerka, kao i psihološko savetovalište za roditelje u Novom Pazaru.

Najveća Lanina podrška je mlađi bata Pavle

Ipak, možda je najveća podrška Lani i njenim roditeljima mali Paki, sedmogodišnji Pavle, najmlađi član porodice Stefanović, koji je uvek tu za svoju sestru, da je zagrli, uteši, ponekad i nahrani.

– I lekari su nam savetovali da imamo bar još jedno dete pored Lane, jer će njoj značiti da ima brata ili sestru i jeste tako. Paki sve razume, neizmerno voli svoju stariju sestru. I sam je napravio kutiju za prikupljanje novca koja stoji na ulazu u našu kuću. Tako da je svako ko dođe kod nas, kad odlazi, u “obavezi” da ubaci u tu njegovu kutiju neku novčanicu kako bi njegova sestra što pre prikupila novac – priča sa ponosom Marija.

Ona se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su dosad pomogli i želi samo jedno – da što pre prikupi novac za svoju ćerkicu kako bi joj bar malo olakšala život.

budi human lana
Foto: Budi human

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1113 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1113 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216626-87

Uplatom na devizni račun: 160600000121704785
IBAN: RS35160600000121704785
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Zbog pandemije u Srbiji Aleksandar ne može na transplantaciju bubrega, pomozimo mu da ode u Tursku

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
124 Shares
124 Shares
Share via
Copy link