Magazin Srbija

Porodična kuća Tome Zdravkovića je ruglo i ruševina u koju godinama niko nije ušao

toma zdravkovic

Sećanje na Tomu Zdravkovića u leskovačkom selu Pečenjevce, odakle je veliki pevač i krenuo na put slave, čuva još jedino kafana “Tomina priča”.

Rođaci Saša Cekić i Staniša Cvetanović od kafane su napravili svojeverstan muzej, u kojem čuvaju brojne predmete koje veličaju lik i delo njihovog slavnog sugrađanina. Brojni turisti iz celog regiona, koji ni posle tri decenije otkako je preminuo ne zaboravljaju čoveka koji je kroz svoje pesme ‘darivao dušu’, rado posećuju ‘Tominu priču’.

Međutim, malo je poznato da se samo nekoliko stotina metara od kafane nalazi porodična kuća Zdravkovića.

Iako je rođen u Aleksincu, Toma se u ranom detinjstvu preselio u Pečenjevce, pa se njegovo rodno mesto skoro ni ne pominje. Upravo je Pečenjevce veliki pevač smatrao svojom postojbinom.

Već decenijama u Pečenjevcu nema nikog od Tomine rodbine, brat Novica i sestra Mirjana su preminuli, a drugi brat Ivan živi u Pančevu. Toma se ženio četiri puta, iz dva braka ima decu, sina Aleksandra koji je u Kanadi i ćerku Žaklinu koja živi u Holandiji. Verovatno iz tog razloga, kuća iz koje je Toma potekao, pretvorila se u ruinu, na žalost Pečenjevčana koji bi joj želeli drugačiju sudbinu.

kuca tome zdravkovica
Porodična kuća Tome Zdravkoviće, foto: Telegraf/D. Kocić

– To je ruglo, ruševina, sve je uraslo, tamo niko nije ušao godinama. Bilo bi lepo da se ta kuća i plac pretvore u lep muzej, da se sačuvaju njegove stvari, da se na taj način oživi njegovo delo. Međutim, Toma ima više naslednika, osim brata, tu su deca i unuci, potrebna nam je njihova saglasnost za sve što bismo želeli da uradimo. To je velika investicija, morala bi opština Leskovac da pomogne, verujem da to ne bi bio problem. Međutim, pre nego što se bilo šta učini, neophodno je da naslednici njegovo imanje poklone opštini, da bismo krenuli sa radovima – objašnjava Pečenjevčanin Staniša Cvetanović, suvlasnik kafane “Tomina priča”.

Leskovčani su ipak našli način da se oduže čoveku koji ih je proslavio, pa je u ovom gradu podignut spomenik Tomi Zdravkoviću, a u Pečenjevcu spomen česma.

Takođe, zvaničnici, prijatelji, ali i mnogi meštani, obilaze grob slavnog pevača, što će učiniti i 30. septembra, kada se navršava trideset godina od njegove smrti.

Izvor: Telegraf

Toma Zdravković celu 3. smenu rudara gostio u kafani dva dana i dve noći

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
Share via
Copy link