Magazin Srbija

Napravljena kruna cara Dušana je čista umetnost-14 gajenih rubina i safira i 300 bisera (FOTO)

Kruna cara Dušana
Foto: filigranista, Goran Ristović Pokimica

Istorijski muzej Srbije pokrenuo je nedavno projekat izrade replika kruna iz prednemanjićkog, nemanjićkog i ponemanjićkog perioda, u okviru kojeg je filigranista Goran Ristović Pokimica iz Kraljeva napravio repliku krune cara Dušana na osnovu izgleda krune na fresci u manastiru Lesnovo.

Replika krune  cara Dušana teška je oko 1,7 kilogram i sastavljena je od 14 uzgajanih rubina, 14 uzgajanih safira, 16 duguljastih rubina, 16 lapis lazulija, 12 ametista i 304 slatkovodna bisera.

Krina cara Dušana
Foto: filigranista, Goran Ristović Pokimica

Izrada krune trajala je šest meseci, što svedoči o složenosti i zahtevnosti tog posla i trudu uloženom u njega.

Autor je koristio čak 13 tehnika prilikom njene izrade: valjanje, isecanje, kovanje, tordiranje, granulacija, ručna gravura, filigran, nitovanje, lotovanje, poliranje, pozlata, obrada kamena i fasovanje.

U pitanju je isključivo ručni rad, piše Srpska srednjovekovna istorija.

Kruna Cara Dušana
Foto: filigranista, Goran Ristović Pokimica

Razlika između originalne i replike krune je u metalu koji je korišćen za njenu izradu. Dok je originalna kruna skoro sigurno bila napravljena od zlata, replika je napravljena od pozlaćenog srebra.

Ta kruna će biti deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije zajedno sa drugim krunama srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, koje su već izrađene, poput krune kraljice Jelene Anžujske i krune carice Jelene, ili koje će tek biti napravljene (kruna kralja Milutina, kruna kralja Tvrtka I Kotromanića, kruna despota Stefana Lazarevića).

Izvor: Nova.rs

Krunisanje cara Dušana je novo novosadsko remek-delo neobičnog i humanog umetnika (FOTO)

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
Share via
Copy link