Koronavirus Srbija

Krizni štab doneo odluku u vezi sa novom školskom godinom

Krizni štab doneo je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčevićeva je objasnila da će đaci nižih razreda pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima, u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Kisić Tepavčevićeva je, posle sednice Kriznog štaba, izjavila da sada imamo povoljniju epidemiološku situaciju i da mere prevencije daju efekte.

– U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave – objasnila je ona.

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević, preneo je Tanjug.

Kisić Tepavčevićeva je navela da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije, čemu će i biti posvećen prvi školski dan.

Ona je istakla da se maska, kao preventivna mera, mora nositi pravilno, da prekriva i nos i usta.

S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

– Preporučuje se nošenje maske sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno da je nose – dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je kazala da je proteklih nedelja razrađen plan edukacije u vezi sa virusom korona i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

– To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizuelnog sadržaja na mestima na kojima su đaci – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Rusija registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

370 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap