Koronavirus Vesti

LUD I ZBUNJEN: Tiodorović: Ide nam na bolje. Ministarstvo: Bukte nova žarišta, virus je u velikoj brzoni

Član kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je jutros da je pred nama još jedan težak vikend i dodao da će kriva vezana za korona virus biti možda zaravnjena već početkom sledeće nedelje.

– Uvek je potrebno 10 do 12 dana da bi se videli rezultati mera. Ako zaista budemo zajedno sprovodili mere i ozbiljno sa ponašali prema sebi i drugima stvorićemo situaciju do 3. ili 4. decembra da se može zaravniti kriva. U decembru ćemo moći da napravimo mali pad uz moguće pikove niskog intenziteta i moguće je da dočekamo Novu godinu uz mirniju situaciju – rekao je Tiodorović u Jutarnjem programu Prve.

S druge strane, gostujući istovremeno na TV Pink, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Mirsad Đerlek kaže da je cela zemlja u opasnosti i da se zdravstveni sistem i država nadljudskim naporima trude da nađu svakom pacijentu mesto za lečenje.

– Nižu se crni rekordi. Virus je u velikoj brzini. Preneo se iz noćnih klubova i kafića u porodice. U bolnicama imamo i cele porodice, po dve tri generacije koje zajedno leže i leče se – rekao je Đerlek.

Kako kaže, to se nije dešavalo u prvom i drugom talasu i očigledno je da je treći mnogo jači i po kliničkoj slici koja je mnogo teža, zbog čega se i pune jedinice intenzivne nege, a to znači i veći broj umrlih.

– Ono što najviše plaši jeste da ćemo u narednih sedam do 10 dana ići uzlaznom linijom. Verovatno ćemo dostići čak i 8.000 novozaraženih dnevno, broj umrlih može biti i do 50 što zaista zabrinjava – kaže Đerlek.

Prema njegovim rečima, u Beogradu više nije 50 odsto od broja obelelih, već nekih 30 odsto i desilo se prelivanje.

– Sada imamo veća žarišta u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Novom Pazaru… stanje je vrlo zabrinjavajuće u celoj zemlji. Nadljudskim naporima se trudimo da svakom pacijentu nađemo mesto za lečenje – istakao Đerlek.

On je naveo da se povećava broj testiranih osoba i da će ići na 30.000 testiranja na dnevnom nivou, jer su najopasniji pacijenti koji nemaju nikakve simptome.

Očekuje se da se do kraja nedelje naciji obrati predsednik i unese dodatnu konfuziju.

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


28 Shares
Share via
Copy link