Magazin

Krešimir Ćosić proteran iz Zadra, odbio NBA i veliko bogatstvo i bio Jokić pre Jokića

kresa
Foto: Privatna arhiva

Na današnji dan (26. novembar) rođen je veliki Krešimir Ćosić, legenda svetske košarke zbog CIA u depešama Vikiliksa

Davne 1948. godine, na današnji dan, rođen je jedan od idola mnogih generacija, legenda svetske i jugoslovenske košarke Krešimir Ćosić.

Ćosić je rođen u Zagrebu, ali je odrastao u Zadru gde je započeo svoju karijeru 1965. igrajući za КК Zadar i tu se zadržao do 1969. godine.

Кošarku je nastavio da igra na Univerzitetu Brigam Jang u periodu od 1971-1973. Nakon univerzitetske karijere odbio je nekoliko ponuda da igra u NBA klubovima i vratio se u КК Zadar, gde je ostao do 1975.

Igrao je još za Virtus i Cibonu (1980—1983). Državno prvenstvo osvojio je 6 puta, a košarkaški kup 4 puta. Sa Cibonom je osvojio Кup pobednika kupova 1982.

Sa reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio zlato na Evropskim prvenstvima 1973, 1975. i 1977, srebro 1969, 1971. i 1981. i bronzu 1979.

Na Svetskim prvenstvima je osvojio prvo mesto 1970. i 1978. i drugo 1967. i 1974, a na Olimpijskim igrama zlatnu 1980. u Moskvi i srebrnu medalju 1968. u Meksiko Sitiju i 1976. u Montrealu.

Od 1969. do 1973. igrao je u SAD-u za Sveučilište „Brigham Young“, a bio je ujedno prvi igrač koji nije bio iz Amerike, a da je bio odabran u draftu za NBA. Uprkos brojnim ponudama iz NBA lige, Ćosić je odlučio da se vrati u Evropu.

Zahvaljujući rezultatima smatra se jednim od najboljih košarkaša u istoriji Evrope kao i jednim od najboljih igrača koji je igrao za Jugoslaviju. Bio je prepoznatljiv po načinu igre, tehnici i eleganciji.

1976. godine započeo je trenersku karijeru u Olimpiji, a pokazao se uspešnim i kao trener reprezentacije. Kao trener debitovao je na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 1985. godine, a reprezentacija je pod njegovim vođstvom osvojila olimpijsko srebro na igrama u Seulu 1988. godine.

Na ‘tapetu’ Vikiliksa

Jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša, legendarni Krešimir Ćosić, optužen je svojevremeno da je radio za CIA, stoji u dokumentaciji Vikiliksa. Ćosić je bio pripadnik mormonske crkve i imao je velikih problema sa komunističkom partijom i bukvalno je proteran iz Zadra, gde je odrastao i započeo košarkašku karijeru. Ćosić se požalio jednom funkcioneru američkog konzulata da ga u Zadru žestoko kritikuju zbog pristupanja mormonima i da su lokalne vlasti optužile mormonsku crkvu da je ispostava Američke obaveštajne agencije.

O ovoj, manje poznatoj strani Krešimira Ćosića za hrvatske medije pričao je Josip Đerđa, Ćosićev veliki prijatelj i jedno vreme saigrač u KK Zadar:

– I mene je hteo da prevede u mormone, donosio je iz Amerike knjige o toj religiji i pokušao da ih objavi sa prevodom na hrvatski, ali to mu nije uspelo. Zbog toga je anatemisan u javnosti i bukvalno proteran iz Zadra uz optužbe da je ukrao 800.000 maraka. Tada je otišao u Ljubljanu da igra za Olimpiju, a imao je zaštitu jednog od najjačih ljudi u državi, Staneta Dolanca – rekao je Đerđa.

Najveća postignuća

Pored mnogo medalja koje je osvojio za klubove i reprezentaciju, Krešimir Ćosić je dobio i veliki broj individualnih priznanja. Ovo su samo neka od najznačajnijih:

– Godine 1996. uvršten je u Kuću slavnih košarkaša kao treći neamerikanac.

– Godine 1998. odlučeno je da Košarkaški kup nosi ime Kup Krešimira Ćosića.

– Godine 2002. posmrtno je dobio Državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“.

– Godine 2005. po Kreši je imenovan trg u Zagrebu koji nosi naziv Trg Krešimira Ćosića.

– Na Sveučilištu „Brigham Young“ nalazi se dres Kreše Ćosića s brojem 11 i to na počasnom mestu.

Izvor: Kurir Sport

Žućko Korać – skromni momak koji se zlatnim slovima upisao u istoriju košarke

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

21 Shares
Share via
Copy link