Magazin Poznati

Kraljica Elizabeta jela 91 godinu sendvič od 3 sastojka, a ovo su njena omiljena jela

Kraljica elizabeta hrana
Foto: Collage / Pixabay

Engleska kraljica Elizabeta je čitav život provela u luksuzu, međutim kada je u pitanju hrana, na njenom dnevnom meniju se nisu nalazili neki posebni gurmanluci.

Naprotiv, kraljica je imala posebnu listu hrane, koju je posebno volela, a koja se nalazi i na trpezi svakog „normalnog“ čoveka.

Očito da je to jedan od recepata za dugovečan život, pošto je Elizabeta svaki dan, od pete godine života – u prevodu 91 godinu, uživala u tzv. „peni“ sendviču.

Pravio se od svega tri sastojka – hleba, džema od jagoda i putera.

Naravno, nije u pitanju bilo kakav džem, već domaći džem od jagoda bez šećera koji se kuvao od škotskih jagoda iz vrtova u njenom dvorcu Balmoral.  Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija.

U čemu je tačno još pokojna kraljica uživala, pogledajte u nastavku teksta…

Kajgana, žitarice ili losos

Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, kaže stara izreka.

Međutim, izgleda da britanska kraljica nije voljela kraljevske, već vrlo jednostavne doručke. Kajgana, žitarice sa hladnim mlekom ili dimljeni losos – to su tri jela koja je rado i često jela za doručak, piše Index.

Čaj i kolačići

Earl Grey čaj
Foto: Pixabay / Stefan Schweihofer

Međutim, kako i dolikuje pravoj engleskoj tradiciji, pre doručka prvo je na redu bila šoljica Earl Grey čaja s čajnim kolačićima, tj. keksom.

Malo alkohola ne škodi

Kraljica je volela popiti pićence pre ručka, a preferirala je džin i Dubonnet (aperitiv od crnog vina) sa kriškom limuna i puno leda.

Omiljeni desert

Čokoladna torta
Foto: Pixabay / Melanie

Čokolada je bila jedan od kraljičinih najdražih sastojaka u desertima, a često je čokoladna torta bila zvezda na kraljevskim popodnevnim čajankama.

Riba sa povrćem

Kada bi večerala sama, Elizabeta je volela da pojede ribu sa povrćem i salatom. Nije bila ljubitelj krompira, pirinča i testenine, a smatrala je da je lagana riba sa povrćem idealan obrok.

Sočni mango

Kraljica je zaista uživala u ovoj tropskoj voćki, pa je nikad nije smelo zafaliti u kraljevskom frižideru.

Mango
Foto: Pixabay / Candoyi

Kako tvrdi njen bivši kuvar, uvek je zahtevala da zna kakvo je stanje sa mangom – koliko ga još ima i da li se treba naručiti nova tura.

Ukusni sendviči uz popodnevni čaj

U Velikoj Britaniji se tradicionalno uz popodnevni čaj služe slatki i slani mali zalogaji.

Slatkiši podrazumevaju pogačice punjene džemom i šlagom, a slani zalogaji su uvek sendviči sa različitim nadevom.

Naravno nije se radilo o ogromnim sendvičima sa kobasicom ili salamom, kao što možete pretpostaviti.

Precizno napravljeni mini-sendviči filovani su krem-sirom, dimljenim lososom, krastavcima, najfinijim šunkama, mekim sirevima, smokvama i sličnim ukusnim kombinacijama.

Ako želite da ih jedete na način na koji je kraljica volela, obavezno uklonite koru sa hleba.

Čokoladni mus

Čokoladni mus
Foto: Pixabay / ElodiV

Jedan od najdražih kraljičinih deserata bio je mus od čokolade. Tanjiri bi se uvek u kuhinju vraćali „počišćeni“ kada bi bio poslužen mus, tvrde ljudi koji su godinama kuvali za britansku kraljicu.

Džem od jagoda

Hleb i džem
Foto: Pixabay / Pexels

Kao što je napomenuto na početku teksta, Elizabeta je obožavala male sendviče punjene džemom od jagoda, koji su bili isečeni u krugove veličine starog engleskog penija.

Goveđe rolnice u umaku

Kraljevski kuvar Čarls Melis kaže da je jedno od jela koje je često bilo na meniju, posebno kada su kod Elizabete dolazili gosti bile goveđe rolnice, uvek servirane u nekom umaku.

Izvor: Index.hr

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
70 Shares
Share via
Copy link