Engleska kraljica Elizabeta je čitav život provela u luksuzu, međutim kada je u pitanju hrana, na njenom dnevnom meniju se nisu nalazili neki posebni gurmanluci.
Naprotiv, kraljica je imala posebnu listu hrane, koju je posebno volela, a koja se nalazi i na trpezi svakog „normalnog“ čoveka.
Očito da je to jedan od recepata za dugovečan život, pošto je Elizabeta svaki dan, od pete godine života – u prevodu 91 godinu, uživala u tzv. „peni“ sendviču.
Pravio se od svega tri sastojka – hleba, džema od jagoda i putera.
Naravno, nije u pitanju bilo kakav džem, već domaći džem od jagoda bez šećera koji se kuvao od škotskih jagoda iz vrtova u njenom dvorcu Balmoral. Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija.
U čemu je tačno još pokojna kraljica uživala, pogledajte u nastavku teksta…
Kajgana, žitarice ili losos
Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, kaže stara izreka.
Međutim, izgleda da britanska kraljica nije voljela kraljevske, već vrlo jednostavne doručke. Kajgana, žitarice sa hladnim mlekom ili dimljeni losos – to su tri jela koja je rado i često jela za doručak, piše Index.
Čaj i kolačići
Međutim, kako i dolikuje pravoj engleskoj tradiciji, pre doručka prvo je na redu bila šoljica Earl Grey čaja s čajnim kolačićima, tj. keksom.
Malo alkohola ne škodi
Kraljica je volela popiti pićence pre ručka, a preferirala je džin i Dubonnet (aperitiv od crnog vina) sa kriškom limuna i puno leda.
Omiljeni desert
Čokolada je bila jedan od kraljičinih najdražih sastojaka u desertima, a često je čokoladna torta bila zvezda na kraljevskim popodnevnim čajankama.
Riba sa povrćem
Kada bi večerala sama, Elizabeta je volela da pojede ribu sa povrćem i salatom. Nije bila ljubitelj krompira, pirinča i testenine, a smatrala je da je lagana riba sa povrćem idealan obrok.
Sočni mango
Kraljica je zaista uživala u ovoj tropskoj voćki, pa je nikad nije smelo zafaliti u kraljevskom frižideru.
Kako tvrdi njen bivši kuvar, uvek je zahtevala da zna kakvo je stanje sa mangom – koliko ga još ima i da li se treba naručiti nova tura.
Ukusni sendviči uz popodnevni čaj
U Velikoj Britaniji se tradicionalno uz popodnevni čaj služe slatki i slani mali zalogaji.
Slatkiši podrazumevaju pogačice punjene džemom i šlagom, a slani zalogaji su uvek sendviči sa različitim nadevom.
Naravno nije se radilo o ogromnim sendvičima sa kobasicom ili salamom, kao što možete pretpostaviti.
Precizno napravljeni mini-sendviči filovani su krem-sirom, dimljenim lososom, krastavcima, najfinijim šunkama, mekim sirevima, smokvama i sličnim ukusnim kombinacijama.
Ako želite da ih jedete na način na koji je kraljica volela, obavezno uklonite koru sa hleba.
Čokoladni mus
Jedan od najdražih kraljičinih deserata bio je mus od čokolade. Tanjiri bi se uvek u kuhinju vraćali „počišćeni“ kada bi bio poslužen mus, tvrde ljudi koji su godinama kuvali za britansku kraljicu.
Džem od jagoda
Kao što je napomenuto na početku teksta, Elizabeta je obožavala male sendviče punjene džemom od jagoda, koji su bili isečeni u krugove veličine starog engleskog penija.
Goveđe rolnice u umaku
Kraljevski kuvar Čarls Melis kaže da je jedno od jela koje je često bilo na meniju, posebno kada su kod Elizabete dolazili gosti bile goveđe rolnice, uvek servirane u nekom umaku.
Izvor: Index.hr
Zavirite u skrivene odaje kuće koju je kraljica Elizabeta izdavala na Airbnb-u (FOTO)
Dodaj komentar